Пристайко спростував погодження підсумкового документа

Пристайко спростував погодження підсумкового документа "нормандського саміту"

Укрінформ
Підсумковий документ майбутньої зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції і Росії погоджено лише в частині формули Штайнмаєра, решта питань наразі обговорюються.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю Укрінформу, коментуючи повідомлення російських ЗМІ про те, що в попередньо погодженому підсумковому документі "нормандського" саміту немає пункту про передачу Києву контролю над кордоном до виборів.

"Погоджена лише та частина, яка стосується формули Штайнмаєра. Я не знаю, яким буде остаточний документ, але погоджений на даний час радниками насправді дуже короткий і фактично відзначає лише досягнутий прогрес. Наприклад, там написано, що сторони вітають завершення розведення і відновлення сполучення в Станиці Луганській, обмін полоненими і уповноважують своїх міністрів закордонних справ, умовно кажучи, працювати далі. Це дозволяє росіянам сказати, що там немає контролю над кордоном, але там взагалі нічого немає", - сказав Пристайко.

Він зазначив, що подібних вкидів з боку Росії, щоб створити ще більше напруження в Україні, дуже багато, і вони відбуваються постійно.

"Ви подивіться, у Мінську погоджують формулу Штайнмаєра, а потім виходять "керівники ЛНР/ДНР" і заявляють, що у Києві нарешті зрозуміли, що ніколи не матимуть над нами влади. Поза сумнівом, це робиться для підбурення населення проти миротворчої політики Президента Зеленського", - переконаний глава МЗС.

Читайте також: Вибори на Донбасі мають проводити українські чиновники – Штати в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу. Проти імплементації "формули" виступила й низка обласних та міських рад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-