Зеленський: “Нормандський формат” — це не бізнес-кейс

Зеленський: “Нормандський формат” — це не бізнес-кейс

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський сподівається, що країни на переговорах в нормандському форматі не будуть шукати для себе дивіденди, оскільки це — удар в спину.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання, чи не захоче Захід відновити дружні відносини з Росією ціною територій України, під час пресмарафону 10 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нормандський формат і стіл цих перемовин — це не бізнес-кейс. І тому на цьому засіданні шукати для себе дивіденди, які можуть бути зароблені тією чи іншою країною на крові, - я думаю, що всі це усвідомлюють, що це дуже серйозний, це такий хук. Причому це такий удар, причому не за правилами боксу. Це удар в спину. Тому я сподіваюся і вірю, що такого не буде. За 5 років втома я знаю, що велика. Мені здається, що лідери європейських країн тримаються. Я хочу в це вірити. Я дуже хочу в це вірити, а іноді ми віримо навіть в те, чого не існує, але коли ти дуже цього хочеш якщо в тебе є енергія, можливість, іноді можна прийти на зустріч з однією позицією, а потім перевернути її впродовж зустрічі. Я все-таки думаю, що може й це мені вдасться”, - зазначив Президент.

Володимир Зеленський також зауважив, що хотів би вірити, що за столом в нормандському форматі будуть люди, які підтримуватимуть саме українську позицію.

“Але яким би не був тиск, рішення з приводу якихось компромісів, які будуть загрожувати в цілому настрою в країні чи незалежності України, такі рішення приймати я не збираюся. Що там буде, яка стратегія цих перемовин, з яким характером, настроєм, яким чином прийдуть інші лідери за стіл перемовин, на якому боці... Я вірю, що на нашому. Але що буде — вони будуть за Україну, вони будуть кожен за себе, вони будуть думати про своє майбутні, сучасні відносини, бізнес-відносини з Росією, - я не можу вам сказати. Тому що одна справа, коли на зустрічах чи по телефону нас з вами запевняють в тому, що нас будуть підтримувати і підтримують, і я ще раз вдячний за це. А друге — що ми можемо побачити дійсно в реаліях в нормандському форматі. Але я це зрозумію, я це почую і відповідно того, що я побачу, я зможу приймати рішення”, - наголосив Зеленський.

Глава держави також запевнив, що його пріоритетом є припинення війни.

“Про якісь компроміси всі будуть говорити... всі чогось хочуть. Але коли ми розуміємо, що хтось щось хоче, повинні розуміти і всім нагадати - це наша територія і наша земля. І ми тут праві на 100%”, - зазначив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Читайте також: Зеленський не виключає, що конфлікт на Донбасі буде заморожений

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перетнуто жодної "червоної лінії" й "не буде ніколи ніякої капітуляції".

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулися у Києві та в регіонах країни 1 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-