В ЄС розділили занепокоєння Ради Європи щодо судової реформи в Україні

В ЄС розділили занепокоєння Ради Європи щодо судової реформи в Україні

Укрінформ
У Євросоюзі підтримали генсекретаря Ради Європи Марію Пейчинович-Бурич, яка розкритикувала законодавчі ініціативи щодо судової реформи в Україні.

Про це у Twitter написав голова делегації ЄС в Україні посол Матті Маасікас, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сильна заява Марії Пейчинович-Бурич про деякі питання судової реформи в Україні. ЄС поділяє занепокоєння стосовно європейських стандартів. Ми готові до діалогу про законопроєкт №1008», - написав посол.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня генеральний секретар Ради Європи Пейчинович-Бурич у листі до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка висловила занепокоєння щодо законодавчих пропозицій з проведення судової реформи в Україні, які можуть обмежити незалежність судочинства. Йдеться про проект закону №1008 ««Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», ухвалений Верховною Радою у першому читанні.

Генсек РЄ відзначає, що текст законопроєкту запроваджує широкомасштабні зміни, які «можуть призвести до значних наслідків для незалежності судової системи, в особливості, щодо статусу, кваліфікаційних вимог до суддів та пов'язаних з цим процедур».

Читайте також: Генсек РЄ розкритикувала проєкт змін судової реформи в Україні

Верховна Рада 12 вересня підтримала в першому читанні президентський законопроєкт № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування". За проєкт закону проголосували 238 народних депутатів. Законопроєкт передбачає внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про очищення влади" та "Про Вищу раду правосуддя".

Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону пропонує запровадити новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за яким призначення на посади дванадцяти членів ВККС здійснюватиметься Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. Вища рада правосуддя утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть: три особи, обрані Радою суддів України з-поміж її членів; три особи з-поміж міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної згідно із законом "Про Вищий антикорупційний суд".

Також законопроєктом передбачається створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами ВРП та ВККС високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Читайте також: Рада ухвалила закон, що "розвантажить" Велику палату Верховного суду

Серед іншого, вносяться суттєві зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя" щодо суддівської винагороди. Так, законопроєктом пропонується визначити, що суддівська винагорода встановлюється за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання, оскільки усі судді судової системи мають єдиний правовий статус і є рівними перед законом.

Законопроєктом також пропонується розширити категорії посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації).

Фото: The European Union

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-