Мовчання Кремля щодо

Мовчання Кремля щодо "формули Штайнмаєра" викликає підозри – Гербст

Укрінформ
Оголошені українською стороною параметри проведення виборів на Донбасі можна було би сприймати як вирішальний крок вперед, але такі очікування псує мовчання Кремля, який публічно не підтверджує жодну з тез, проголошених президентом Зеленським.

Про це у телефонному коментарі кореспонденту Укрінформу сказав колишній посол США в Україні, директор Євразійського центру Атлантичної Ради Джон Гербст.

"Для мене доволі важко робити остаточні висновки. Безумовно, те, що оголосив президент Зеленський, є дуже позитивним. Тому що він сказав, що голосування відбудеться без присутності загрози зброї, за умови контролю за міжнародним кордоном, відповідно до стандартів ОБСЄ і українських законів. Якщо все це правда, переконаний, – це величезний прорив. Домовленості за участі України, іншої сторони, за присутності росіян і європейців можна було б розглядати як позитивний крок. Але чого я не бачив, можливо тому, що зараз зайнятий справами у Вашингтоні з усіма цими питаннями навколо імпічменту, - я не бачив, щоб російські офіційні особи публічно підтвердили весь комплекс заходів, про які говорив Зеленський. Ані Лавров, ані Сурков, ані хтось інший цього не зробили", - зауважив американський дипломат.

За його словами, таке мовчання породжує певні підозри, особливо, якщо зважити, що російське бачення просування на Донбасі протягом кількох років не мало нічого спільного з тим, про що говорив Зеленський.

"Є спроба росіян використовувати Донбас як засіб, який не дозволить Україні мати власну зовнішню політику. Тому я не вважаю, що ці домовленості є реальною справою. Росіяни можуть зробити все, щоб те, про що говорив Зеленський, ніколи не відбулося. Така ймовірність існує. І я не буду здивований, якщо Росія буде намагатися "творити мир" на таких умовах просто зараз. Їх мовчання є джерелом такої підозри", - сказав Джон Гербст.

Читайте також: Берлін закликає не перебільшувати значення "формули Штайнмаєра"

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу щодо можливої міжнародної присутності на Донбасі після звільнення його територій від окупації, американський дипломат зауважив, що наразі Кремль не демонструє намірів допустити таку миротворчу присутність.

"Це питання було багато разів обговорено, але ми не бачили готовності Кремля це зробити – вивести всі збройні сили та озброєння, мати там міжнародний миротворчий контингент, якесь міжнародне управління, а також мати міжнародні сили, які контролюватимуть кордон. Не пам’ятаю, щоб росіяни таке говорили, окрім збройної охорони для персоналу ОБСЄ. Саме тому можна припускати: те, про що говорить Зеленський, навряд чи буде сприйняте росіянами. Я не кажу, що це є неможливим варіантом. Все можливо, але ми подивимося", - зауважив Гербст.

Він назвав "жартом" припущення, що Росія може дозволити проведення виборів за міжнародними стандартами на територіях Донбасу, які перебувають під її контролем.

"Це сприймається як жарт. Зеленський чітко зазначив, що росіяни мають піти. Але, оскільки вони почали захоплювати нові території ще кілька років тому, можливо припускати, що вони не зупиняться на вже досягнутому", - сказав Гербст.

Читайте також: Зеленський вірить, що йому вдасться переграти Путіна — Геращенко

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Сході України Мартін Сайдік заявив, що 7 жовтня буде поновлено розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському на Донбасі.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Аналітик Європейської ради зовнішніх відносини Густав Грессел застеріг Україну від "фейкового прогресу" за формулою Штайнмаєра.

В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на сході України, заявила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.

1 та 2 жовтня у центрі Києва активісти протестують проти "формули Штайнмаєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-