Генсек ОБСЄ: До нормалізації ситуації на Донбасі ще далеко

Генсек ОБСЄ: До нормалізації ситуації на Донбасі ще далеко

Укрінформ
Згода України на положення "Формули Штайнмаєра" є важливим кроком уперед, але попереду дуже багато роботи щодо нормалізації ситуації і створення відповідних умов для проведення місцевих виборів на Донбасі.

Таку думку під час Варшавського безпекового форуму висловив генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Вчорашнє рішення є дуже важливим кроком вперед, але це лише початок роботи і ще далеко до розв’язання конфлікту",- заявив Гремінгер.

На його переконання, дуже значним викликом є створення безпекового середовища для проведення локальних виборів на території ОРДЛО за міжнародними стандартами.

"Для цього потрібно припинити вогонь, відвести важке озброєння, провести повне роззброєння, гарантувати свободу пересування, треба виконати дуже багато дій",- констатував генсек ОБСЄ.

Гремінгер повідомив, що зараз спостерігається позитивна динаміка у нормалізації ситуації на Донбасі, про що свідчить, зокрема, відбудова мосту у Станиці Луганській, відведення військ, обмін полоненими між Україною та РФ. На його переконання, такі кроки можуть допомогти стабілізувати ситуацію і відновити довіру між Україною і РФ.

Читайте також: Порошенко вважає: підписавши "формулу Штайнмаєра", Україна зреклася дорожньої карти "Мінська"

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Сході України Мартін Сайдік заявив, що 7 жовтня буде поновлено розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському на Донбасі.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу. Ввечері 1 жовтня у центрі Києва пройшла акція проти "формули Штайнмаєра".

Старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел застеріг Україну від "фейкового прогресу" за формулою Штайнмаєра. Франція може спонукати до імплементації так званої "формули Штайнмаєра" на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією, підкреслив експерт.

В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на сході України, заявила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-