Євросоюз позитивно оцінює домовленості щодо

Євросоюз позитивно оцінює домовленості щодо "формули Штайнмаєра"

Укрінформ
В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на Сході України.

Про це кореспонденту Укрінформу у відповіді на запит повідомила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.

"Результати дискусії в рамках Тристоронньої контактної групи, які відбулися вчора у Мінську, в тому числі, стосовно так званої "Формули Штайнмаєра", є кроком, який, як можна сподіватися, призведе до подальших зусиль щодо повного виконання Мінських угод всіма сторонами. У цій частині, ключовим є досягнення довгострокового мирного рішення конфлікту на сході України. Європейський Союз постійно підтримував роботу в рамках Нормандської четвірки, Тристоронньої контактної групи та ОБСЄ у сприянні виконанню Мінських угод. Євросоюз залишається непохитним у повній підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться у заяві речника ЄС.

Читайте також: "Формула Штайнмаєра": опублікували лист на ім'я Сайдіка, підписаний Кучмою

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках також було погоджено на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмайєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Читайте також: “Голос” хоче, аби Зеленський прийшов у Раду та пояснив — що підписали у Мінську

Старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел застеріг Україну від "фейкового прогресу" за формулою Штайнмаєра. Франція може спонукати до імплементації так званої "формули Штайнмайєра" на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією, підкреслив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-