"Маріонетки" Москви намагалися зірвати нараду ОБСЄ у Варшаві - постпред України

Ексклюзив
Укрінформ
Росія використала численні маріонеткові організації на нараді Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ з людського виміру у Варшаві, дестабілізуючи роботу організації і намагаючись перекласти відповідальність за свої злочини на інших. 
Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк.

ОБСЄ має переглянути свій підхід до участі активістів неурядових організацій у щорічній нараді цієї організації, сказав постпред.

“У наc від самого початку наради були побоювання, що відбуватимуться ці речі: Росія використовувала так звані Gongos - кишенькові маріонеткові неурядові організації - з метою внесення дезорганізації в роботу БДІПЛ, перекладення відповідальності на інших, відволікання уваги від своїх проблем”, - заявив Цимбалюк.

Однак, як зауважив постпред України при міжнародних організаціях, спроби Росії здійснювати фальшиві, неповні, селективні виступи призвели до того, що не Україна опинилася в незручному становищі, а національні делегації країн ОБСЄ “прочитали цю тактику Росії і згуртувалися навколо України”.

“Під час заключного засідання всі делегації, можливо крім азійських країн, відзначили проблеми, які існують в Російській Федерації зі свободою зібрань, правами людини. Ми вдячні партнерам, що вони не забувають про нас і підтримують питання прав людини на тимчасово окупованих територіях у Криму, на Донбасі, що це питання не залишається осторонь, а перебуває у центрі уваги”, - констатував український дипломат.

Водночас він зазначив, що в умовах, коли Росія вдається до хитрощів і привозить на нараду ОБСЄ своїх маріонеток, заважаючи роботі БДІПЛ, в роботі організації потрібно розпочати дискусію про зміну правил участі в нараді.

“Питання до цієї дискусії вже є: від вдосконалення процесу реєстрації учасників до надання їм слова і взаємодії країн”,- зазначив Цимбалюк.

Він висловив сподівання, що в наступному році буде вдосконалено правила участі в щорічній варшавській БДІПЛ ОБСЄ.

Читайте також: Україна закликала в ОБСЄ відреагувати на російські дивізії біля кордону

Як інформувалося, упродовж двох тижнів роботи наради ОБСЄ у Варшаві на ній виступила значна кількість так званих представників неурядових організацій з Росії. Однак, переважна більшість з них акцентували увагу не на ситуації з порушеннями свобод у Росії, а говорили про ситуацію в Україні, країнах Балтії чи Заходу.

Як інформувалося, під час наради, 17 вересня українська делегація вийшла із зали засідань наради ОБСЄ на знак протесту проти заяв так званих активістів про “російський Крим” і небажанні модератора зупинити такі виступи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-