Кандидатури до ЦВК вчасно подала Президенту лише одна фракція - ОПОРА

Кандидатури до ЦВК вчасно подала Президенту лише одна фракція - ОПОРА

Документ
Укрінформ
За 10 днів списки кандидатур на посади членів ЦВК Президентові надали лише 4 фракції.

Про це повідомляє Громадянська мережа “ОПОРА”, яка надсилала відповідний інформаційний запит до Офісу Президента.

“13 вересня Верховна Рада проголосувала за розпуск Центральної виборчої комісії. За 10 днів лише чотири фракції подали Президенту кандидатури на посади членів ЦВК. І лише одна з них дотрималася термінів, прописаних у законодавстві”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ввечері 23 вересня у відповіді на запит Офіс Президента повідомив ОПОРІ, що отримав листи від фракцій з пропозиціями призначити певні кандидатури на посади членів ЦВК.

Так, “Опозиційна платформа - За життя” пропонує до оновленої ЦВК Сергія Дубовика та Юрія Мірошниченка (вхідний лист надійшов 13 вересня). “Європейська солідарність” - Олександра Черненка і Юрія Буглака (16 вересня); “Голос” - Андрія Гевка (16 вересня); ВО “Батьківщина” - Жанну Усенко-Чорну та Вікторію Глущенко (16 вересня та 17 вересня відповідно).

Читайте також: У “Слузі народу” кажуть, що серед кандидатів у нову ЦВК депутатів немає

“Крім того, на сайті електронних декларацій станом на 23 вересня опубліковано декларації 6 людей із зазначенням “Кандидат на посаду, Член комісії, Центральна виборча комісія”. П’ять із них (Юрій Мірошниченко, Сергій Дубовик, Сергій Постівий, Андрій Євстігнєєв, Юрій Буглак) подали декларації 19-21 вересня, один (Сергій Румпа) - у травні цього року”, - повідомляє ОПОРА.

ОПОРА пояснює, що оскільки серед тих, хто подавав декларації у вересні є ті, хто зазначені в пропозиціях фракцій (Юрій Мірошниченко, Сергій Дубовик, Юрій Буглак), надісланих у відповідь на запит, можна припустити, що потенційними кандидатами у члени ЦВК також можуть бути Сергій Постівий та Андрій Євстігнєєв, щоправда, невідомо від якої саме фракції чи групи.

Читайте також: "Слуга народу" подала Президенту 12-13 кандидатур на членів ЦВК — Корнієнко

У громадянській мережі нагадують, що 18 вересня перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко повідомив журналістам у кулуарах парламенту, що фракція вже подала Президенту 12-13 кандидатур.

“Проте Офіс Президента 23 вересня не надав інформацію про ці пропозиції. Можна припустити, що фракція офіційно не подавала Президенту перелік кандидатур через офіційні канали комунікації”, - зазначають в “ОПОРІ”.

Повідомляється, що громадянська мережа "ОПОРА" також подала інформаційні запити п’ятьом парламентським фракціям та одній депутатській групі, щоб також отримати від них перелік запропонованих ними кандидатур на посади членів ЦВК.

“У частині 3 статті 31-1 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” йдеться: “Депутатські фракції у Верховній Раді України не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу Комісії подають Президенту України пропозиції щодо персонального складу Комісії, на підставі яких Президент України протягом трьох днів вносить до Верховної Ради України подання щодо персонального складу Комісії”, - зазначається у повідомленні.

Таким чином, наголошують в “ОПОРІ”, після голосування у парламенті фракції мали внести свої пропозиції кандидатів у члени ЦВК главі держави 14 вересня, а Президент внести подання - до 18 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Відповідне рішення підтримав 341 народний депутат.

Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень членів ЦВК.

11 вересня Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання Президента.

Уже колишній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-