Звільнений політв’язень Карпюк прийшов у Раду

Звільнений політв’язень Карпюк прийшов у Раду

Укрінформ
На ранковому засіданні Верховної Ради у п’ятницю присутній звільнений з російської в’язниці політв’язень Микола Карпюк з дружиною.

Про це під час засідання оголосила народний депутат від фракції «Голос» Соломія Бобровська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я б хотіла з гордістю представити людину, яка сьогодні є в нашому залі. Це пан Микола Карпюк і Олена Карпюк, його дружина, яка терпляче чекала його не просто п’ять років з російських тюрем, а й 4,5 роки тоді, коли людина відсиділа за протистояння режиму Кучми», - сказала Бобровська.

Читайте також: Карпюк нагадав, що в неволі залишаються ще багато громадян України

Депутат додала, що Микола Карпюк «це людина-воїн, яка творить історію України».

Читайте також: Карпюк вважає, що у політиці немає “червоних ліній”

Народні депутати і журналісти встали зі своїх місць і оплесками зустріли Миколу Карпюка.

Як повідомлялося, 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. На батьківщину повернулися 11 незаконно засуджених українців: Олег Сенцов, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Олексій Сізоновіч, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов, а також 24 моряки, які були захоплені Росією в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

26 травня 2016 року суд Чечні засудив Карпюка та Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Їх звинуватили у вбивстві російських військових у Грозному в 1994-1995 роках.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. На слуханнях сторона обвинувачення не надала жодних доказів того, що Клих і Карпюк були в Чечні в цей період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-