Наші вдома. Хронологія подій

Наші вдома. Хронологія подій

Оновлюється
Укрінформ
Дочекалися! Полонені українці повернулися додому у суботу, 7 вересня.

22:56 Кольченко каже, що не просив про помилування

Звільнений український політв'язень Олександр Кольченко заявив, що не підписував прохання про помилування, про що він розповів в інтерв'ю Громадському.

За його словами, у СІЗО в Москві його завели в кабінет, де співробітник дав взірець прохання про помилування.

«Я читаю — там прохання про помилування. «Я, такий-то, визнаю свою провину…» Кажу: дякую, нічого не буду писати», — сказав Кольченко. 

21:57 Бекіров: Понад 100 кримських татар-політв'язнів перебувають в буцегарнях

Тяжкохворий кримський татарин Едем Бекіров, якого разом з іншими 34 українцями звільнили з російських в'язниць, став гостем ток-шоу «Міст|Kopur» на телеканалі ATR.

"Я вдячний кожній людині, кожній правозахисный організації... Я схиляю голову перед усіма, хто взяв хоч маленьку участь у звільненні. Але на цьому питання не закінчився. Сьогодні понад 100 людей, наших політв'язнів, кримських татар знаходяться в буцегарнях СІЗО", - сказав Едем Бекіров.

20:13 Балух і Сенцов вже залишили "Феофанію”, решта проходить обстеження

Звільнені за обміном з Росією кримчанин Володимир Балух та український режисер Олега Сенцов вже залишили клінічну лікарню "Феофанія", куди їх привезли на обстеження разом з іншими колишніми заручниками, повідомляє “5 канал”.

“Електрокардіограми, загальні клінічні аналізи та ультразвукові дослідження встигли провести колишнім заручникам Кремля в лікарні “Феофанія”. Туди доправили одинадцятьох звільнених бранців. Йдеться про цивільних осіб із загального списку в 35 людей”, - ідеться в повідомленні.

18:46 НАТО вітає звільнення українських моряків і нагадує про МН-17. "Водночас, є важливим встановити правду та відповідальність за збиття рейсу МН-17, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2166". – йдеться у документі.

18:17 Amnesty сподівається, що звільнення Сенцова позитивно вплине на долю інших в'язнів з України.

17:51 Волкер сподівається, що обмін дасть новий імпульс для переговорів«Дуже задоволений бачити повернення українських моряків додому та обмін в'язнями між Україною і Росією. Сподіваюся, це створить імпульс для подальших обмінів ув'язненими, для поновлення режиму припинення вогню та прогресу у напрямку повного виконання мінських домовленостей», - зазначив Волкер.

17:39 Меркель вбачає в обміні обнадійливий знак. Канцлер упевнена, що варто й надалі всіма силами працювати над реалізацією Мінських угод.

17:29 Трамп назвав обмін полоненими “гігантським кроком до миру”

16:59 Сущенко подякував Зеленському і Порошенку за роботу зі звільнення політв’язнів. “Я відчайдушно сподіваюсь, що це лише початок великих зрушень у переговорному процесі”, - наголосив Сущенко.

16:11 Звільнених моряків привезли у військовий госпіталь, решту - у "Феофанію". 

15:52 Бекіров зійшов з літака на милицях.

15:45 Звільнений за обміном кримчанин Олександр Кольченко привіз до України майже 20 кг листівок, які до нього надійшли у російську колонію. Про це він повідомив у коментарі журналістам в аеропорту "Бориспіль", повідомляє кореспондент Укрінформу. "Я трохи розгублений. Поки зарано повертатися додому (до Криму - ред.), але потім сподіваюся. Із собою привіз документи. Всі листи, поштівки привіз - там під 20 кг", - розповів він.

15:27 Павло Гриб про своє звільнення: Прощавай, немита Московія.  "Радісно мені", - сказав він журналістам в аеропорту "Бориспіль", повідомляє кореспондент Укрінформу. Павло розповів, що не хоче згадувати те, що з ним відбулося за ці більш ніж два роки.

15:02 Порошенко привітав бранців Кремля з поверненням додому. Звільнення українців – бранців Кремля – це велика і радісна подія не лише для них самих та їхніх родин, а для кожного українця в усьому світі. Вітаю наших з поверненням додому! Цьому щиро радіє вся Україна!”- наголосив Порошенко.

14:36. Звільнені українці з близькими поїдуть до "Феофанії" - Зеленський.  Про це Президент України Володимир Зеленський сказав під час брифінгу в аеропорті "Бориспіль" після зустрічі звільнених українців, повідомляє кореспондент Укрінформу. "Що стосується хлопців, то зараз вони зі своїми близькими поїдуть до Феофанії", - сказав Зеленський. Він додав, що влада вирішуватиме питання з приводу квартир, житлових питань, ліків, грошової допомоги звільненим українцям.

14:43 Сенцов сподівається на звільнення інших полонених. "Хочеться сказати велике дякую всім тим людям, які всі ці роки допомагали нам і нашим сім'ям, які боролися за нас і добивалися нашого звільнення, та врешті-решт його добилися. Сподіваюся, що і інші полонені будуть скоро звільнені", - сказав Сенцов.

14:37 Кого Україна віддала Росії — ЗМІ. Список осіб, переданих Україною до РФ, оприлюднила ТСН.

14:04 Офіс Президента оприлюднив список звільнених українців.

13:59 Зеленський привітав усіх із поверненням звільнених українців. "Я всіх вітаю з поверненням наших героїв", - сказав Президент.

Бранці Кремля повернулися/ Фото: Юлія Овсяннікова

13:47. Серед звільнених українців журналіст Укрінформу - Роман Сущенко.

13:30 Літак зі звільненими українцями сів у "Борисполі".  Президент України Володимир Зеленський на злітній смузі зустрічає звільнених Росією українців. Він особисто йде до літака, який приземлився в аеропорту "Бориспіль", повідомляє кореспондент Укрінформу. Там же перебувають родичі політв'язнів, які вигукують: “Слава Україні!”.

13:25 В "Борисполі" на полонених очікують близько 100 родичів

13:23 Укрінформ веде пряму трансляцію з Борисполя.

12:58 Родина Романа Сущенка, власного кореспондента Укрінформу, який майже три роки був незаконно ув'язнений в Росії, чекає на його повернення в аеропорту "Бориспіль".

12:26 Із українського та російського аеропортів вилетіли літаки з учасниками обміну. Зокрема, заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко з аеропорту “Внуково” повідомив: “Зустрічайте”. Одночасно з аеропорту “Бориспіль” вилетів російський літак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

12:24 Українських моряків звільнили у Росії під особисте зобов'язання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової. Про це сказав адвокат моряків Микола Полозов у коментарі Громадському. За його словами, російське слідство задовольнило клопотання Денісової. Адвокат також підтвердив, що усіх 24-х військовополонених моряків привезли зранку на автобусах у московський аеропорт «Внуково-2». Зараз очікується виліт полонених з Москви до Києва.

12:16. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Служби безпеки України Іван Баканов, командувач ВМС Збройних сил України Ігор Воронченко прибули до міжнародного аеропорту "Бориспіль". Також на території аеропорту "Бориспіль" присутні представники пресслужби Президента України Володимира Зеленського. Можливо, зустріч звільнених українців відбудеться в залі для офіційних делегацій в аеропорті.
11:51. Автобуси з рідними українських політв'язнів виїхали до аеропорту "Бориспіль" від офісу Уповноваженого ВР з прав людини. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, зранку родичі українців зібралися в офісі омбудсмена.
11:48 Російський спецборт «Ту-204-300» під номером RSD092 приземлився в міжнародному аеропорту «Бориспіль» в Києві. Про це свідчить інформація на сайті Flightradar.

Зокрема, зазначається, що російський літак приземлився в аеропорту "Бориспіль" о 10.29.

11:12. Біля військового аеродрому аеропорту "Бориспіль" зібралося кілька десятків журналістів в очікуванні учасників обміну утримуваними особами між Україною та Росією. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. Наразі на територію аеродрому проїхала машина швидкої допомоги і два великих автобуси з військовими номерами.
10:57 У списку на обмін утримуваними особами між Україною і Росією 35 українців.
Про це написав у Twitter російський адвокат Марк Фейгін. "За моїми даними, обмін на 35 осіб. 24 моряки і 11 засуджених українців: Сенцов, Сущенко, Панів, Кольченко, Клих, Карпюк, Гриб, Сизонович, Балух, Артур Панов, Бекіров", - зазначив він.

10:41. Родичі 24 моряків і ще 11 українських політв'язнів зібралися в офісі омбудсмена Денисової. Про це кореспонденту Укрінформу повідомив адвокат Марк Фейгін.

Згодом родичі політв'язнів повідомили Укрінформу, що "їх на чотирьох автобусах везуть в невідомому напрямку".

10:14 Колона з автобусів, в яких, імовірно, можуть перебувати учасники обміну між Росією і Україною, в супроводі поліції заїхали на аеродром "Внуково" в Москві. Про це повідомляє Интерфакс. Два великі автобуси туристичного класу в супроводі поліції і спецслужб на великій швидкості проїхали по Київському шосе з центру Москви і заїхали на територію урядового терміналу "Внуково-2".

10:19 Адвокат військовополонених українських моряків Микола Полозов заявив, що почався процес обміну між Росією і Україною утримуваними особами. Про це Полозов повідомив в Facebook. "Команда захисту військовополонених українських моряків не коментувала неперевірені чутки й припущення щодо їх звільнення.Тепер можна сказати, що процес пішов", - написав адвокат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-