Комітет ВР рекомендує ухвалити законопроєкт щодо викривачів корупції

Комітет ВР рекомендує ухвалити законопроєкт щодо викривачів корупції

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт 1010 "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, члени комітету підтримали пропозицію голови комітету, народного депутата від фракції "Слуга народу" Галини Третьякової рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроєкт у першому читанні та в цілому.

Як зазначається у пояснювальній записці, проєкт закону 1010 розроблено з метою визначення правового статусу викривачів – осіб, що повідомили про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, встановлення прав, гарантій та механізмів захисту таких осіб та прирівняних до них осіб.

Для досягнення зазначеної мети пропонується внесення змін до закону "Про запобігання корупції" та інших законодавчих актів.

"Проєктом закону пропонується внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" стосовно визначення правового статусу викривачів корупції, їх прав та гарантій захисту; забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію; унормування порядку розкриття викривачем корупції інформації; звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення; забезпечення державного захисту викривачів корупції, зокрема захисту їх трудових прав", - йдеться у пояснювальній записці.

Джерелами надходження коштів для реалізації закону пропонується визначити кошти, що надходять від відшкодування збитків державі, від сплати санкцій (штрафів тощо), що застосовуються за рішеннями судів, прийнятими за результатами розгляду судових справ, предметом розгляду в яких є вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, у яких показання викривача містять важливу інформацію для притягнення винної особи до відповідальності.

"Додатковим джерелом фінансування заходів щодо забезпечення безпеки викривачів та виплати компенсацій викривачам може стати скорочення видатків на утримання правоохоронних органів у зв'язку з тим, що завдяки ефективному законодавчому регулюванню діяльності викривачів корупції очікується зменшення кількості корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, а також зменшення обсягу навантаження на правоохоронні органи, спричинене виконанням викривачами частини роботи з пошуку інформації про можливі корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення", - зазначається в пояснювальній записці.

Засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Читайте також: Право Президента призначати керівників НАБУ і ДБР: комітет Ради не бачить корупції

Законопроєктом, зокрема, пропонується доповнити закон "Про запобігання корупції" статтею 53-7 "Винагорода викривачу", яка передбачає, що право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п'ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину.

Розмір винагороди планується визначати судом у межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину. "У випадках повідомлення декількома викривачами різної інформації про один і той самий корупційний злочин, у тому числі інформації, що доповнює відповідні факти, розмір винагороди розподіляється між такими викривачами з урахуванням важливості повідомленої ними інформації", - ідеться у проєкті закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-