У

У "Слузі народу" пропонують зміни в діяльності Нацради

Укрінформ
Фракція "Слуги народу" пропонує затвердити нову законодавчу процедуру призначення і звільнення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за квотою парламенту задля забезпечення безперервної роботи регулятора.

Відповідний законопроєкт №2036 зареєстровано у Верховній Раді групою депутатів від "Слуги народу", повідомила у Facebook заступник голови фракції СН Євгенія Кравчук.

"Разом із Микитою Потураєвим, Олександром Ткаченком, Гео Леросом та Павлом Сушком ми зареєстрували два важливих законопроєкти. Першим (2036) ми пропонуємо внести зміни в закон «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» і затвердити нарешті адекватну процедуру призначення та звільнення членів Нацради", - зазначила Кравчук.

Вона нагадала, що чинне законодавство передбачає двомісячну відсутність членів Нацради, які призначаються за квотою Верховної Ради, до того часу, поки триває процедура відбору та їх призначення. "Ми вважаємо це неприпустимим та хочемо забезпечити безперервну роботу регулятора", - підкреслила депутат.

Вона також повідомила про другий законопроєкт №2035, який з колегами зареєструвала у Раді і від якого "фактично залежить інформаційна безпека України".

За словами Кравчук, сьогодні загальнонаціональне цифрове ефірне мовлення залежить від приватних компаній з непрозорою структурою власності та невідомими кінцевими бенефіціарами. Як приклад вона навела компанію-оператора цифрового сигналу «Зеонбуд», яка з’явилася ще за часів прем’єрства Віктора Януковича, а за його президентства влада перетворила її на монополіста.

"Хто стоїть за цією компанією, невідомо. 100% часток у статутному капіталі належать кіпрській компанії. Кіпрська компанія, у свою чергу, належить п’яти іншим компаніям, чотири з яких зареєстровані на Британських Віргінських островах, і одна - в Белізі. Своїми кінцевими бенефіціарами ТОВ «Зеонбуд» зазначає п’ять громадян Латвії та одного громадянина Великої Британії. таким нехитрим чином усе загальнонаціональне цифрове наземне ефірне мовлення зараз контролюється компанією-фігурантом численних журналістських розслідувань. До речі, в різний час цю компанію пов’язували з регіоналами, а то й з росіянами", - зауважила депутат.

Читайте також: До кінця року Рада має ухвалити близько 500 законопроєктів - Арахамія

Саме тому, за її словами, у законопроєкті 2035 передбачено низку вимог до засновників, учасників, власників провайдерів програмної послуги, а також операторів телекомунікацій із загальнонаціональним покриттям, які гарантуватимуть неможливість протиправного впливу держави-агресора на інформаційний простір України.

"На сьогодні у нас існує закон про прозорість власників ТРК, але немає закону про прозорість фактичного монополіста, який забезпечує мовлення всіх мовників. А ми вважаємо, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення має знати, кому віддає «рубильник» телесигналу", - підкреслила Кравчук.

Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-