Санкції проти Росії: Геращенко нагадує про рішення трибуналу ООН

Санкції проти Росії: Геращенко нагадує про рішення трибуналу ООН

Оновлено
Укрінформ
Невиконання Росією рішення Морського трибуналу ООН щодо безумовного звільнення українських моряків і кораблів означає, що проти Росії можуть вводитися санкції.

Про це повідомила у Facebook співголова фракції партії "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

"25 травня трибунал з морського права прийняв рішення, що РФ має негайно звільнити військовополонених українських моряків і кораблі і протягом місяця прозвітувати про виконання. На жаль, РФ проігнорувала цей вердикт, натомість, за підтримки Франції і Німеччини, 25 червня повернулася у ПАРЄ. А українські моряки залишилися в Лефортово", - написала Геращенко.

Вона акцентувала, що невиконання РФ наказу трибуналу може стати підставою для введення обмежень для РФ. 

"Обмеження вводяться державами-сторонами конвенції на їх розсуд. І тут дуже цікаво, чи наважаться наші європейські партнери вводити обмеження проти РФ, чи і надалі будуть обмежуватися занепокоєнням....", - зауважила Геращенко.

За її словами, для української влади, дипломатії важливо зараз активно працювати з міжнародними партнерами, аби "занепокоєння" перейшли в стадію обмежень.

Читайте також: У "Лефортово" взяли передачі для Сущенка і ще 31 політв'язня

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО в Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити і дати можливість повернутися в Україну 24 захопленим морякам і 3 кораблям.

Росія ж заявила, що не визнає компетентність цього вироку, і позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-