Комітет рекомендує Раді схвалити зняття депутатської недоторканності

Комітет рекомендує Раді схвалити зняття депутатської недоторканності

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив на засіданні у понеділок висновок до законопроєкту №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

Відповідне рішення підтримали 17 членів комітету, проти - двоє, утримався - один і не голосували - двоє, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У висновку, зокрема, міститься рекомендація Раді ухвалити в цілому законопроєкт про зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Читайте також: Рада попередньо схвалила скасування депутатської недоторканності

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ІХ скликання у перший день роботи 29 серпня ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Конституційний суд ще 19 червня 2018 року визнав конституційним законопроєкт № 7203. Водночас після висновку КСУ Верховна Рада так і не внесла його на голосування.

Відповідно до чинного законодавства, після ухвалення у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Конституції, повинен отримати на наступній сесії конституційну більшість у щонайменше 300 голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-