Президент пропонує Раді скасувати

Президент пропонує Раді скасувати "поправки Лозового"

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт №1009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства", так звані "поправки Лозового".

Текст документа оприлюднили на Офіційному порталі Верховної Ради.

У пояснювальній записці до законопроєкту пропонується ухвалити вилучення змін до Кодексу, які були ухвалені у 2017 році, про порядок обчислення і продовження строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскарження повідомлення про підозру.

Законопроєктом, зокрема, передбачається надати Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань право самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій.

Законопроєктом також передбачається вилучення із КПК та закону про статус народного депутата норми, що забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Як повідомлялося, 15 березня 2018 року набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу, ініціатором яких був депутат ВР Андрій Лозовий (Радикальна партія Олега Ляшка), так звані "поправки Лозового".

Читайте також: Президент пропонує скоротити держфінансування партій

Відповідний законопроєкт був прийнятий парламентом 3 жовтня 2017 року. Частина його положень набула чинності 15 грудня 2017 року, а частина, що стосується змін у КПК, через 3 місяці - 15 березня.

Цими положеннями вводиться обмеження термінів розслідування злочинів. Зокрема, правоохоронці зобов'язані встановити підозрюваного у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості - 12 місяців, а кримінального проступку - 6 місяців.

У разі нерозкриття злочину в установлені терміни кримінальне провадження слід закрити. У той самий час у виняткових випадках слідчий може попросити суд продовжити терміни розслідування.

Крім того, зміни в КПК вводять право підозрюваного оскаржити сам факт вручення йому повідомлення про підозру. Таке право він отримує через 2 місяці після вручення підозри.

Читайте також: Як Зеленський хоче реформувати ГПУ — оприлюднили текст законопроєкту

Також слідчі і прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, в тому числі для встановлення причин смерті і розміру матеріальних збитків. Тепер призначати експертизи має повноваження виключно суд.

Окрім того, районні управління правоохоронних органів не зможуть подавати свої клопотання у відповідні районні суди. Вони зобов'язані будуть подавати клопотання виключно в той суд, у межах територіальної юрисдикції якого зареєстровано орган слідства як юридична особа.

Також змінюються правила проведення обшуків силовиками. Зокрема, правоохоронці будуть змушені в клопотаннях про проведення обшуків вказувати, які саме предмети вони хочуть відшукати. Під час обшуку обов'язкова присутність адвоката, а самі слідчі дії слід фіксувати на аудіо- та відеоапаратуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-