Як Зеленський хоче реформувати ГПУ — оприлюднили текст законопроєкту

Як Зеленський хоче реформувати ГПУ — оприлюднили текст законопроєкту

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський пропонує створити Офіс генерального прокурора, ліквідувати військові прокуратури, зменшити кількість працівників органів прокуратури та підвищити базовий посадовий оклад прокурора до 15 прожиткових мінімумів.

Текст відповідного законопроєкту № 1032 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" опублікований на сайті Верховної Ради.

"Законопроєктом вносяться зміни до Закону України "Про прокуратуру", а також до низки інших Законів, пов’язаних переважно із необхідністю зміни назв органів прокуратури", - ідеться в пояснювальній записці.

Документом пропонується замість чинної структури органів прокуратури створити після проведення атестації прокурорів нову структуру у вигляді: Офіс генерального прокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури.

Читайте також: Рябошапка озвучив свої перші кроки на посаді генерального прокурора

Проєктом закону планується ліквідація військових прокуратур, але при цьому встановлення права генерального прокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

Передбачається, що прокурори, які у разі ухвалення законопроєкту на день набрання ним чинності займатимуть посади прокурорів у ГПУ, регіональних прокуратурах, місцевих прокуратурах, військових прокуратурах можуть бути переведені на посаду прокурора в Офісі генпрокурора, обласних прокуратурах.

Читайте також: Рябошапку представили колективу Генпрокуратури

Серед інших положень законопроєкту - зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15000 до 10000 осіб. При цьому планується підвищення базового посадового окладу прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлення обмеження в розмірі 25% для максимального розміру премії прокурора за результатами календарного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-