Венеціанська комісія у жовтні розгляне легітимність російської делегації у ПАРЄ

Венеціанська комісія у жовтні розгляне легітимність російської делегації у ПАРЄ

Укрінформ
У жовтні Венеціанська комісія Ради Європи обговорить питання відповідності міжнародним стандартам проведення у 2016 році виборів до Держдуми РФ, зокрема на території окупованого Криму, за результатами яких була сформована російська делегація у ПАРЄ.

Це питання включене до порядку денного найближчої, 120-ї пленарної сесії Венеціанської комісії, яка відбудеться 11-12 жовтня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

Йдеться про запит щодо отримання думки Венеціанської комісії, зроблений на вимогу української делегації 26 червня комітетом ПАРЄ з питань правил процедур, імунітетів та інституційних справ щодо відповідності стандартам Ради Європи та іншим міжнародним стандартам національних парламентських виборів, проведених у загальнодержавному виборчому окрузі, який не входить до території з міжнародно визнаними кордонами.

Як відомо, у вересні 2016 року у Росії пройшли вибори до Держдуми. Голосування також протиправно було організовано на території окупованої АР Крим. Відтак, результати так званих «виборів» на півострові вплинули на конфігурацію російського парламенту загалом. Демократичне міжнародне співтовариство не визнало проведення «виборів» на території Криму, але це не призвело до невизнання легальності усієї Держдуми. Лише щодо чотирьох депутатів Євросоюз запровадив персональні санкції.

Читайте також: Волкер вважає помилковим рішення про повернення Росії до ПАРЄ

У червні ПАРЄ, незважаючи на категоричну незгоду української делегації, а також парламентаріїв деяких інших країн, забезпечила безумовне зняття санкцій з російської делегації, що уможливило її повернення до Асамблеї.

Тож як можливий правовий варіант поставити під сумнів легітимність російської делегації в ПАРЄ українська делегація ініціювала отримання у Венеціанській комісії роз'яснення, чи були російські депутати обрані за міжнародними стандартами, адже голосування за них проходило на окупованій агресором території іншої держави.

Слід зазначити, що розгляд Венеціанською комісією цього питання відбудеться вже після осінньої сесії ПАРЄ, яка проходитиме 30 вересня – 4 жовтня.

Фото: venice.coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-