Законопроект про

Законопроект про "дематюкацію" повернули Богомолець на доопрацювання

Укрінформ
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики повернув на доопрацювання законопроект про "дематюкацію" його автору - голові Комітету з питань охорони здоров’я Ользі Богомолець.

Також Ользі Черваковій, першому заступнику голови Комітету з питань свободи слова та інформполітики, на доопрацювання повернуто альтернативний проект. Таке рішення профільний комітет ухвалив під час засідання 10 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

З пропозицією відправили законопроєкт на доопрацювання, щоб врахувати в ньому зауваження головного науково-юридичного управління до комітету звернулася Богомолець.

Також, політик зауважила, що здивована ажіотажем навколо своєї законодавчої ініціативи та вважає, що зміст законопроекту був викривлений у ЗМІ. Богомолець підкреслила, що у документі йдеться не "не про фізичних осіб у громадських місцях, як в чинному законодавстві, а про публічних осіб". Також встановлюється відповідальність за поширення "лихослів’я" керівників друкованих ЗМІ та власників доменів, якщо йдеться про ЗМІ і інтернеті.

За словами Богомолець, якщо фізичних осіб пропонується карати збільшеними штрафами від 680 до 1200 гривень, то для публічних осіб передбачається його збільшення від 1200 до 1700 гривень, а для ЗМІ, які ретранслюють лайку, штраф становитиме 10% від ліцензійного збору.

Окрім того, вона розкритикувала й рекомендації Міністерства охорони здоров’я щодо певної користі від лайки, заявивши, що якби "матюки були лікувальними засобами, то були би вже сертифіковані та прописувались би в рецептах, скільки разів потрібно матюкнутися, щоб не було ангіни або простатиту".

Окрім того Богомолець уточнила, що до моніторингу лихослів’я не залучатимуться правоохоронні органи, а він здійснюватиметься лише цифровим шляхом.

Читайте також: Нинішня Рада не зможе розглянути законопроєкт про "дематюкацію" - Парубій

У відповідь на зауваження Червакової, що стаття 173 про адміністративні правопорушення уже передбачає покарання для всіх громадян за використання нецензурної лексики, Богомолець зазначила, що ретельно вивчала чинне законодавство і знайшовши там прогалини, вирішила зареєструвати власний законопроєкт.

Як повідомлялося, 2 липня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про протидію лихослів'ю", або про дематюкацію мови. Документ передбачає встановлення штрафів за нецензурну лайку в публічних виступах, матеріалах в інтернеті та в ефірі телебачення.

Згодом спікер ВР Андрій Парубій заявив, що парламент цієї каденції очевидно не встигає розглянути законопроєкт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-