Світ закриває очі на війну Росії проти України - Грегор Розумовський

Світ закриває очі на війну Росії проти України - Грегор Розумовський

Ексклюзив
Укрінформ
На Донбасі відбувається не якесь повстання, а справжня війна РФ проти України, однак Захід відводить очі і намагається вести політику замирення агресора.

Про це в інтерв’ю власному кореспонденту Укрінформу заявив Грегор Розумовський, прямий нащадок останнього гетьмана України Кирила Розумовського.

"Давайте називати речі своїми іменами: те, що відбувається на Донбасі – це не якесь повстання, а війна, яку Росія веде проти України. А весь світ відводить очі й запрошує Путіна на вечірки й весілля, як, наприклад, до міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайсль. Дипломатична традиція та міжнародні конвенції гарантують главам держав можливість вільного в'їзду та виїзду, коли їх запрошують у міжнародних або державних справах. Але чому Путін, відповідальний за вбивства на території ЄС і загарбницькі війни проти сусідніх країн, отримує таке ж ставлення, як і звичайний турист? Одним із аспектів санкцій, на мою думку, має бути саме така заборона", - сказав Розумовський - історик за фахом, експерт з питань Східної Європи.

За його словами, війна РФ проти України – "це однобічна і асиметрична війна великої агресивної країни, яка вторглася до меншого сусіда з метою територіальної експансії".

Читайте також: Експерт із Франції розкритикував владу, яка не називає РФ агресором

"Пробачте за цинізм, але якщо хтось дійсно хоче мати хороші стосунки зі своїм "братом", то він не буде вбивати його дітей. Якщо Путін був незадоволений Євромайданом і невдачею свого Євразійського економічного союзу, то він, хоч і з сумом, але мав би з цим погодитися. Знову ж таки, ви не вбиваєте дітей вашого брата, тому що ви незадоволені їхньою поведінкою. Це не просто питання етики, це питання формування альянсів", - заявив експерт.

Він також висловив розчарування тим, як західний світ реагує на агресивні дії Путіна: "Ми постійно стикаємося з новими загрозами з боку Кремля. Можливо, я неправильно трактую ситуацію, але для мене є тільки одне пояснення чому Путін оголосив про видачу російських паспортів громадянам України на Донбасі: прокласти шлях до військової інтервенції, щоб "урятувати" своїх російських "співвітчизників", як це було в Грузії у 2008 році. Або ж погрожувати зробити це, знаючи, що українці зможуть провести паралелі, навіть якщо західні ЗМІ та політики їх не помічають".

Читайте також: РФ остаточно втратила можливість повернути Україну в імперію – Волкер

При цьому, він висловив побоювання, щоб Україна не стала розмінною фігурою у "великій грі" між Росією, що хапається за ілюзорний статус наддержави, – з одного боку та Євросоюзом і США – з другого.

"Питання, чи зможе Україна стати членом ЄС, чи повинна вона стати членом НАТО – грають вирішальну роль. Бо доки в Україні точиться будь-який військовий конфлікт, їй не буде дозволено вступати ані в ЄС, ані в НАТО. І це одна з переваг від цієї війни для Кремля", - стверджує Розумовський.

На його переконання, реакція Заходу на агресію Росії нагадує "політику замирення", яка колись застосувалася стосовно нацистського режиму Гітлера.

"Дії Заходу по відношенню до Росії у відповідь на війну на Донбасі – це не що інше, як "політика замирення". Така ж сама, як і відповідь британського прем'єр-міністра Невілла Чемберлена Адольфу Гітлеру в Мюнхені 1938 року за дуже схожих обставин. Ані ЄС, ані США досі не показали себе тими союзниками і друзями України, якими вони себе вважають", - зазначає історик.

Детальніше читайте в інтерв’ю Грегора Розумовського на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-