Україна vs Росія: у третейському суді в Гаазі почалися слухання

Україна vs Росія: у третейському суді в Гаазі почалися слухання

Відео
Укрінформ
Слухання у Постійній палаті третейського суду в Гаазі за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави почалися о 10-й ранку за місцевим часом.

Сьогодні виступає Україна, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Це спір про порушення Росією прав України за КОМП (Конвенції ООН з морського права) у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці. На порушення численних положень КОМП та без будь-яких юридичних на те підстав Росія протиправно збудувала міст через міжнародну протоку. Росія утискає судна усіх країн, що прямують до українських портів чи з них. Росія розкрадає наші енергоресурси в межах наших прав на морських просторах. Росія не пускає наших рибалок у води, в яких вони завжди ловили рибу. Ці порушення становлять у своїй сукупності суцільну зневагу міжнародного морського права з боку Росії”, - сказала Зеркаль під час свого виступу.

За її словами, Росія вирішила, “на свій власний розсуд, що справа України стосується якихось інших питань”. Вона наголосила, що у справі, на думку Росії, йдеться про суверенітет Криму. Проте це не так.

“У нас, як і в решти світу. не виникає жодних сумнівів щодо того, що Крим – це Україна. Це закріплено в Конституції України і поважається міжнародним співтовариством. Росія також визнала суверенітет України над Кримом, в тому числі у юридично-обов’язкових договорах. Росія не може просто так з’являтись у цьому арбітражному трибуналі та намагатись «п’яте через десяте» оспорити його юрисдикцію”, - наголосила Зеркаль.

Слухання триватимуть до вечора. В понеділок свою позицію озвучила РФ. Згідно з графіком, завтра в слуханнях оголошено перерву. Другий раунд починається 13 червня, виступатиме Росія. Наступного дня, 14 червня - Україна.

Як повідомляв Укрінформ, Постійна палата третейського суду в Гаазі з 10 по 14 червня проводить слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Читайте також: Суд у Гаазі: РФ вимагає відхилити позови України в повному обсязі

Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру, що й Міжнародний суд ООН, в якому у п'ятницю, 7 червня, закінчилися слухання за позовом України проти Росії.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017-го відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створений арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-