Столтенберг нагадав Зеленському про реформи, які наблизять Україну до НАТО

Столтенберг нагадав Зеленському про реформи, які наблизять Україну до НАТО

Укрінформ
НАТО вітає намір нового Президента Володимира Зеленського шукати спосіб для вирішення конфлікту на Донбасі мирним демократичним шляхом та висловлює намір продовжувати підтримку України на шляху реформ, зокрема, у сфері безпеки й оборони.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної прес-конференції з Зеленським у вівторок у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Комісія НАТО-Україна зустрінеться саме для того, щоб обговорити ситуацію з безпеки в Україні. Союзники мають намір почути вашу оцінку, оскільки конфлікт на сході України продовжує забирати життя, у бойових діях вже загинули близько 13 тисяч людей. Народ України заслуговує на мир, і ми вітаємо ваш намір завершити конфлікт мирним шляхом», - зауважив Столтенберг, звертаючись до Зеленського.

За словами глави Альянсу, під час зустрічі вони також обговорили ситуацію на сході України, включаючи спробу Росії видавати російські паспорти українським громадянам. Столтенберг наголосив, що цей крок є черговим свідченням наміру Росії дестабілізувати східну Україну.

«НАТО залишається твердим у підтримці суверенітету й територіальної цілісності України. Союзники не визнають зараз і не визнаватимуть у майбутньому анексію Криму Росією. Ми засуджуємо агресивні дії Росії у Чорноморському регіоні. Ми вітаємо рішення Міжнародного трибуналу з морського права, за яким Росія має звільнити українських моряків та кораблі, які були захоплені у листопаді минулого року. Союзники будуть продовжувати чітко демонструвати Росії, що вона має відповідати власним міжнародним зобов’язанням», - наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що у відповідь на незаконні дії Росії НАТО вже збільшило власну присутність у Чорному морі коштом більшої кількості кораблів та літаків. Також, за словами Столтенберга, Альянс підвищив інтенсивність співпраці з партнерами в регіоні, зокрема з Україною і Грузією, проводить постійний моніторинг ситуації. У квітні міністри закордонних справ країн НАТО погодили пакет додаткових заходів допомоги, включаючи розширення тренування Військово-морських сил України та берегової охорони.

«У липні ми проведемо більше навчань у Чорному морі разом з Україною. Ми також будемо надавати потужну практичну підтримку в інших сферах. Союзники по НАТО вже виділили понад 40 мільйонів євро на підтримку України у таких сферах, як вдосконалення структури командування, кібернетична безпека та медична реабілітація. Союзники по НАТО також надають військове тренування для українських Збройних сил, підтримують реформи України у сфері безпеки і оборони», - сказав генеральний секретар НАТО.

Він додав, що союзники по НАТО високо цінують партнерство з Україною, яка продовжує робити внесок в місії НАТО в Афганістані та у Косово, навіть у умовах, коли Україна сама стикаєтеся з масштабними загрозами вдома. Цей факт, за словами Столтенберга, демонструє відданість України міжнародній безпеці.

Він також закликав Зеленського здійснити необхідні реформи, що наблизити Україну до НАТО.

Читайте також: Безпека у Чорноморському регіоні потребує додаткових зусиль НАТО — Зеленський

«У вас є потужний мандат, щоб впровадити ключові реформи, вести боротьбу з корупцією та зміцнити верховенство права. Ці реформи є вирішальними для того, щоб забезпечити безпеку та добробут всіх українців і привести Україну ближче до НАТО. Союзники вітали ухвалення Україною закону про національну безпеку і ми закликаємо вас виконати цей важливий законодавчий акт. НАТО буде продовжувати підтримувати вас на цьому шляху», - додав Столтенберг.

«Дуже хочу надати новий імпульс нашим відносинам з Альянсом. Збройна агресія Росії залишається основним викликом для євроатлантичної безпеки. Серед наших спільних завдань – стабільність і безпека в Чорному морі, що потребує додаткових зусиль Альянсу», – наголосив Зеленський.

Про це у вівторок під час спільної прес-конференції з Президентом України заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Президент Зеленський дуже чітко зазначив, що Україна буде продовжувати співробітництво з НАТО, а НАТО буде продовжувати підтримувати Україну. Ми маємо політичну співпрацю, але ми також працюємо разом у різних військових сферах, - у вдосконаленні системи управління, у тренуванні військ. НАТО надає підтримку та дорадчу допомогу у реформуванні та модернізації структур безпеки України, у її зусиллях з боротьби проти корупції. Тож ми будемо продовжувати працювати разом, у тому числі у підтриманні контактів між військовими», - сказав Єнс Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський прибув 4 червня з першим закордонним візитом до Брюсселя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-