ВР призначила за своєю квотою члена Нацради з питань телерадіомовлення

ВР призначила за своєю квотою члена Нацради з питань телерадіомовлення

Укрінформ
Верховна Рада призначила генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 Максима Онопрієнка членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за своєю квотою.

За це рішення проголосували 233 народні депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Отже, Онопрієнка Максима Валентиновича призначено членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Привітаймо члена Національної ради з призначенням на відповідальну посаду і побажаймо йому успіхів у цій нелегкій роботі", - сказав Голова ВР Андрій Парубій після голосування.

Депутати обрали Онопрієнка з-поміж шести кандидатів. На цю посаду претендували також генеральний директор компанії Omega TV Олександр Глущенко, начальник управління Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Лахно, адвокат, співзасновник ГО «Фонд сприяння свободі слова» Володимир Чемес (висунуті, як і Онопрієнко, «Всеукраїнською асоціацією мовлення громад»), радниця екс-президента Віктора Ющенка, у минулому – PR-директор телеканалу «1+1», керівник Головної комунікаційної служби Секретаріату Президента України Валентина Руденко (висунута фракцією Радикальної партії Олега Ляшка) та менеджер філії НСТУ «UA: Донбас», член правління Національної спілки журналістів України Андрій Шаповалов (висунутий НСЖУ).

Як зазначила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, рішення про призначення члена Нацради дась змогу розблокувати роботу регулятора, засідання якого не відкриваються після скасування указу Президента про призначення до його складу Володимира Горковенка. Через це, уточнила політик, не може відбуватися цифрове ліцензування регіональних телерадіокомпанії.

Під час обговорення питання вона розповіла, що на оголошений комітетом конкурс на цю посаду надійшло 10 заяв від кандидатів, а після перевірки документів такими, що відповідають вимогам, було визнано шістьох із них.

Читайте також: Позов до Зеленського через звільнення з Нацради: Верховний суд відкрив справу

"Хочу наголосити, що це скликання парламенту не призначало своїх членів до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Та "четвірка", яка зараз працює в Нацраді, вона була призначена парламентом минулого скликання, їхні повноваження завершуються 4 липня цього року, але очевидно, що ми вже не встигнемо провести конкурс і призначити всю "четвірку", тому зараз мова йде про призначення одного члена - на місце Катерини Котенко, яка написала (заяву) на звільнення за власним бажанням, що було проголосовано Верховною Радою ще в 2016 році", - нагадала Сюмар.

Як повідомлялося, до сьогодні у складі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення було сім членів, хоча згідно із законом має бути вісім. Відповідно до пункту 20 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень ВР належить призначення половини складу членів Нацради.

26 липня 2018 року Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики завершив прийом заявок на конкурс на цю вакансію. Перед цим, у 2016 році, комітет двічі оголошував відповідний конкурс, але його результатів так і не підбив.

Станом на 29 травня робота Нацради була заблокована четвертий тиждень поспіль. Регулятор призупинив ухвалення рішень до отримання висновків від парламентського профільного комітету або Президента України щодо коректності кадрових рішень, зокрема призначення на посаду члена Нацради Володимира Горковенка.

П'ятий Президент України Петро Порошенко 4 травня призначив завідувача відділу Головного департаменту інформаційної політики АП Володимира Горковенка членом Нацради замість звільненого за власним бажанням екс-голови регулятора Юрія Артеменка. Водночас перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк заявила, що вважає звільнення Артеменка оформленим неналежним чином, і відмовилась відкривати засідання.

24 травня Президент Володимир Зеленський скасував укази про звільнення Артеменка та про призначення Горковенка. Зі свого боку, Горковенко подав до суду на Зеленського. Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду відкрив провадження за цим позовом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-