ОБСЄ не рекомендує змінювати закони за рік до виборів - Геращенко

ОБСЄ не рекомендує змінювати закони за рік до виборів - Геращенко

Укрінформ
Керівництво ВР і представники парламентських фракцій і груп обговорювали на зустрічі з Президентом Зеленським зміни виборчого законодавства, але стандарти ОБСЄ рекомендують країнам-членам організації не змінювати виборче законодавство за рік до виборів.
Про це розповіла перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко за підсумками консультацій керівництва Верховної Ради і представників фракцій з Главою держави, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона підтвердила, що на зустрічі обговорювалися можливі зміни законодавства. А також підкреслила, що присутні там експерти, зокрема голова Центральної виборчої комісії, чітко заявили, що Україна має дотримуватися стандартів ОБСЄ, які “ рекомендують країнам-членам ОБСЄ не змінювати виборче законодавство за рік до виборів. А що говорити про кілька тижнів до виборів? Очевидно, що тут є великі проблеми”, - сказала Геращенко. Разом з тим вона нагадала, що в усіх міжнародних звітах зафіксовано, що нинішні президентські вибори були проведені демократично, чесно, без порушення законодавства.

Читайте також: Розпуск парламенту: радник Зеленського назвав статтю Конституції

Водночас, як зазначила перший віце-спікер, у Президента Зеленського є ініціатива звернутися до Верховної Ради щодо проведення позачергової сесії парламенту, на якій ВР має внести зміни до виборчого законодавства. За словами Геращенко, фракції і депутатські групи будуть визначатися з цього питання.

Також, за словами Ірини Геращенко, на зустрічі з Володимиром Зеленським більшість присутніх погодилися, що рішення Президента про розпуск парламенту є політичним і не має конституційних передумов.

“Очевидно, що сьогодні новообраний Президент хоче скористатися своєю високою довірою, розпустити парламент, щоб, користуючись цим рейтингом, сформувати нову владу. В той же час, більшість присутніх на консультаціях наголосили, що для цього немає конституційних жодних передумов, і що це, безумовно, є порушенням закону. У той же час погодилися, що якщо тут є політичне рішення Президента”, - сказала Геращенко.

Вона також додала, що політсила “Блок Петра Порошенка. Солідарність” готова до виборів.

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня новообраний Президент України Володимир Зеленський склав присягу на вірність Україні та приступив до виконання обов'язків. У своїй інавгураційній промові він заявив про розпуск Верховної ради.

Сьогодні в АП пройшли консультації Президента з представниками парламентських фракцій та головою парламенту щодо розпуску ВР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-