Єльченко розповів, для чого Росії засідання Радбезу ООН щодо

Єльченко розповів, для чого Росії засідання Радбезу ООН щодо "мовного закону"

Укрінформ
Дата, яку Росія обрала для призначення засідання Ради Безпеки ООН щодо українського “мовного закону” не випадкова, і може бути пов’язана з датою інавгурації Президента України Володимира Зеленського з метою послати йому сигнал.

Про це заявив у понеділок, 20 травня, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко під час спілкування з журналістами перед початком засідання Ради Безпеки ООН щодо українського “мовного закону”, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Мабуть, вже зовсім вичерпалися аргументи у Росії, не знають де ще можна зачепити Україну. І як я вже сказав, день інавгурації - це не випадково. Можливо також є така мета, чи бажання - послати такий начебто “потужний сигнал” новому Президенту України - мовляв, навіть Рада Безпеки обговорює таке важливе питання”, - пояснив Єльченко і пізніше додав, що Росії не вдасться досягнути такої мети.

Читайте також: Радбез ООН збереться сьогодні з приводу “мовного закону”

Єльченко також нагадав, що запропоноване питання не має абсолютно жодного стосунку до функціональних обов’язків Ради Безпеки ООН, а такі теми можна обговорювати у Венеційській комісії, ПАРЄ, ОБСЄ.

“Яким чином український закон про мову може загрожувати миру та безпеці?.. Я не можу пригадати, щоби колись Рада Безпеки ООН за всі роки існування розглядала питання про закон… про мову у країні, де живе ця мова. Такого не буває”, - розповів він.

На думку дипломата, збирати засідання щодо українського “мовного закону”, водночас блокуючи засідання по бомбардування шпиталів у сирійському Ідлібі - це цинізм з боку Росії, “до якого всі вже звикли”.

“Протягом вихідних днів велися активні консультації між членами Ради Безпеки, чи проводити це засідання, чи не проводити. До речі, і досі до кінця не зрозуміло, чи засідання відбудеться”, - пояснив Єльченко.

Читайте також: Росія хоче скликати Радбез ООН через український “мовний закон”

Єльченко повідомив, що деякі члени Радбезу поділяють думку України щодо неприйнятності обговорення внутрішніх питань України, які не стосуються питань міжнародного миру та безпеки, і можуть скасувати його проведення, проваливши процедурне голосування на самому початку. 

Єльченко очікує, що на стороні Росії, якщо засідання відбудеться, можуть бути лише 2-3 країни, інші займатимуть сторону України. 

Нагадаємо: 20 травня Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення українського “мовного закону”. Засідання було скликане за ініціативою делегації РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-