Суд не зможе зупинити указ Президента про розпуск Ради — ОАСК

Суд не зможе зупинити указ Президента про розпуск Ради — ОАСК

Укрінформ
Зупинити дію указу Президента про розпуск Верховної Ради у порядку забезпечення позовної заяви не можна.

Про це написав суддя-спікер окружного адміністративного суду міста Київ Богдан Санін у Facebook.

"Чи можливо зупинити указ Президента України про розпуск Верховної Ради України 8-го скликання в порядку забезпечення позовної заяви? Ні. Зупинення указу Президента України не допускається. Пряму заборону на такі дії передбачено кодексом", - написав Санін.

Він також зазначив, що суд також не може для забезпечення позову заборонити Центральній виборчій комісії вчиняти дії, для підготовки позачергових виборів.

"Заходи забезпечення (позову - ред.) не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів. Пряму заборону на такі дії передбачено кодексом", - пояснив Санін.

При цьому він наголосив, що виборчий процес позачергових виборів народних депутатів починається з дня, наступного після дня опублікування Указу Президента України про розпуск ВР.

"То чи була "розпущена" Верховна Рада України 8-го скликання Президентом України під час інавгурації? Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України має бути оформлене у формі указу Президента України (аналізуємо в сукупності Конституцію та Закон України "Про вибори народних депутатів України"). Тобто, дострокове припинення повноважень Верховної Ради України буде після офіційної публікації указу Президента України", - пояснив суддя.

Водночас він зауважив, що існує порядок для прийняття указу Президента України про дострокове припинення повноважень ВРУ. Санін зазначив, що такий указ приймається після консультацій Президента з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у ВРУ.

Читайте також: Розпуск ВР: Березюк каже, що Зеленський завтра кличе на Банкову голів фракцій

Також Санін підкреслив, що наразі Конституція України не передбачає обмежень, якщо Голова Верховної Ради України, його заступники та/або голови депутатських фракцій у ВРУ не будуть погоджуватись із позицією Президента про дострокове припинення повноважень ВРУ.

"Це консультування. Їх позиція та думки можуть бути враховані Президентом України, але вони не можуть заблокувати прийняття Указу, якщо наявні підстави", - наголосив Санін.

Як повідомляв Укрінформ, у своїй інавгураційній промові у сесійній залі парламенту після складення присяги Президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-