ООН може відіграти важливу роль у боротьбі з фейками — речник української місії

ООН може відіграти важливу роль у боротьбі з фейками — речник української місії

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй може взяти на себе важливу роль у боротьбі з фейковими новинами, зокрема, працювати на підвищення медіаграмотності серед населення.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів речник постійного представництва України, віце-голова комітету з інформації ООН Олег Ніколенко.

"ООН може відігравати важливу роль у вихованні і популяризації медійної грамотності серед населення. Створення навчальних програм - не лише для ЗМІ, а й для широкого загалу. ООН може навчати, як відрізняти «фейкові» новини від справжніх, як перевіряти джерела", - розповів дипломат.

Ніколенко пояснив, що такі програми вже є, але вони досі не набули належного поширення. На його переконання, "ООН могла би взяти цю виховну функцію на себе".

"У своєму звіті перед комітетом я говорив саме про те, що нам потрібен глобальний, системний підхід для того, щоби боротися з цими явищами (фейками та дезінформацією - ред.). Глобально, ми вже на стадії визнання існування проблеми, але ми якось маємо перейти до того, як її вирішувати. На мою думку, ООН може відігравати тут важливу роль, спрямовувати держави-члени на пошуки спільних знаменників", - пояснив він.

Водночас, на думку Ніколенка, "питання не таке просте, як видається", оскільки у дебатах присутній як державний інтерес, так і інтерес корпорацій та приватного сектору.

"Завдання полягає у тому, щоб пов’язати ці різні полюси. Одні не хочуть втрачати прибутки, інші кажуть, що регуляція буде обмеженням свободи слова. Треті наголошують, що загроза потребує достатньо рішучої відповіді", - наголосив він.

Читайте також: Речника української місії обрали віце-головою комітету ООН з інформації

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці квітня речника української місії в ООН Олега Ніколенка було обрано віце-головою комітету ООН з інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-