Два депутати підписали подання до КСУ в умовах конфлікту інтересів - НАЗК

Два депутати підписали подання до КСУ в умовах конфлікту інтересів - НАЗК

Укрінформ
Народні депутати Дмитро Святаш і Ярослав Дубневич підписали подання до Конституційного суду щодо Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) в умовах реального конфлікту інтересів.

Про це інформує прес-служба НАЗК.

"Національне агентство з питань запобігання корупції виявило, що два народні депутати, реалізуючи депутатські повноваження, діяли у власних інтересах. Йдеться про Святаша Дмитра Володимировича та Дубневича Ярослава Васильовича, зокрема, щодо яких до Національного агентства надходили повідомлення від низки журналістів, громадських організацій та активістів, а також була поширена інформація у ЗМІ", - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що повідомлялось про можливу наявність конфлікту інтересів під час підписання депутатами конституційного подання від 10 липня 2018 року №16/18 про невідповідність Конституції окремих положень КПК та закону, який визначає повноваження АРМА (закон «Про Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів»).

Наголошується, що НАЗК під час перевірки зібрало докази, які підтверджують, що депутати мали особисту зацікавленість у розгляді судом такого подання.

Так, було з’ясовано, що правоохоронними органами здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом привласнення кредитних коштів АТ «УкрСиббанк», виготовлення та використання підроблених документів.

"У рамках зазначеного розслідування накладено арешт та передано в управління АРМА нерухоме майно і корпоративні права низки підприємств, серед яких ТОВ «Легалплейс» та ТОВ «Укрбізнес ЛТД», засновником яких є дві юридичні особи: ТОВ «ФАВ-Україна» та компанія «Файмарк Рісорсиз Корп», Панама. Кінцевим бенефіціарним власником першої є мати Дмитра Святаша", - поінформували у НАЗК.

Окрім того, за даними НАЗК, було встановлено, що депутату видавались довіреності, згідно з якими він є повноважним представником другої компанії – «Файмарк Рісорсиз Корп», засновника ТОВ «Легалплейс» та ТОВ «Укрбізнес ЛТД», наділений повноваженнями керівника, неодноразово брав участь у загальних зборах учасників цих товариств та у прийнятті рішень, що стосувались діяльності зазначених товариств.

"Щодо депутата Ярослава Дубневича було встановлено, що в рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння понад 300 мільйонів кубічних метрів природного газу НАК «Нафтогаз України» було накладено арешт та передано в управління АРМА цілісні майнові комплекси «Новороздільська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ», належні ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є безпосередньо депутат", - додали у НАЗК.

У свою чергу, як зазначають у відомстві, вказані ситуації, за яких Нацагентством досліджувалось питання дотримання депутатами вимог закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, не були типовими, оскільки потребували доведення факту їх зацікавленості у визнанні неконституційними відповідних норм.

У НАЗК наголошують, що таке визнання мало б наслідком припинення управління АРМА переданих йому активів та повернення їх власникам.

"Подібний кейс вперше був предметом дослідження НАЗК, а підтвердження фактів реальними доказами стало можливим лише за плідної співпраці з АРМА, Нацполіцією та іншими державними органами", - підкреслили у відомстві.

Читайте також: НАЗК перевірило декларації семи народних депутатів і взялося ще за 120

Так, у рамках перевірки НАЗК звернулось до низки органів, проаналізувало матеріали реєстраційних справ товариств, які містять більш ніж 350 аркушів кожна, вивчило матеріали досудового розслідування.

"Встановлені за результатами перевірки обставини свідчать, що зазначені особи вчинили дії та прийняли рішення в умовах реального конфлікту інтересів: користуючись наданими їм депутатськими повноваженнями щодо права на конституційне подання, разом з іншими народними депутатами України звернулися до Конституційного суду України з конституційним поданням, щодо якого у них наявний приватний інтерес", - зазначили у НАЗК.

У зв’язку з цим НАЗК за відповідними фактами склало протоколи про адмінправопорушення та направило їх до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-