"Паспортизацією" Донбасу Кремль демонструє силу Зеленському – Die Presse

Укрінформ
Кремль демонструє свою силу новообраному Президенту України Володимиру Зеленському рішенням щодо видачі російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі.
Про це йдеться у статті впливової австрійської газети Die Presse.

"З видачею російських паспортів районам, що відокремилися, Кремль демонструє політичному новачку Зеленському свою силу", - пише кореспондент Ютта Зоммербауер у статті під заголовком "Ризикована паспортна політика Москви".

Зазначається, що новообраний Президент України Володимир Зеленський має намір здійснити розрядку російсько-українського конфлікту на Донбасі, однак на нього "чекають важкі часи": "41-річний (Зеленський) ще офіційно не обійняв посаду, як Кремль робить крок, який ускладнює врегулювання конфлікту у довгостроковій перспективі. Йдеться про видачу російських паспортів громадянам у районах, що відокремилися".

Підкреслюється, що рішення Кремля має далекосяжні наслідки для розстановки сил у зоні конфлікту: "Це означає, що близько 3,5 млн громадян України потенційно можуть стати громадянами Росії. В майбутньому Москва могла б посилатися вже на захист інтересів своїх російських громадян в Україні (раніше це робилося із посилання на більш ефемерний "рускій мір"). Те, що для звичайних громадян у зоні конфлікту несе полегшення повсякденного життя, виводить подальшу ескалації конфлікту між Україною та Росією на високий рівень".

У статті також нагадується, що експансивна паспорта політика Росії відома на прикладі інших конфліктних зон: в грузинській Південній Осетії збройне втручання РФ у 2008 році обґрунтовувалося саме присутністю "співвітчизників", у відокремленому від Молдови Придністров’ї також більшістю населення мають російські паспорти.

"Видача паспортів не є гуманітарним актом. Вона доповнює військово-політичну силову політику Москви у невирішених конфліктах", - зазначається у статті.

Читайте також: Путін каже, що не проти поговорити із Зеленським про Донбас

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня президент РФ Путін затвердив указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про набуття громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку". В документі зазначається, що жителі окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-