Позов до РФ

Позов до РФ "морський" трибунал має розглянути за два тижні - МЗС

Укрінформ
За процедурою, слухання за позовом України до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) з приводу негайного звільнення трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів повинні відбутися в Гамбурзі за два тижні – 29-30 квітня.

Про це у коментарі Укрінформу повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

За її словами, «за процедурою, слухання (за позовом України до РФ) мають відбутися за два тижні після подання звернення до Міжнародного трибуналу з морського права. Тобто, 29-30 квітня. Після слухань на винесення рішення потрібно ще два тижні».

При цьому Зеркаль зазначила, що російська сторона може спробувати затягувати початок слухань – через Великодні свята, але слухання не відкладуть пізніше, ніж на 2-3 травня.

«Після прийняття рішення ITLOS ми розраховуємо на негайне звільнення і повернення в Україну моряків та кораблів у рамках застосування тимчасових заходів», - сказала заступник міністра закордонних справ України.

Також вона повідомила, що наступного тижня, 23 квітня, у Гаазі можуть відбутися консультації між Україною та Росією в рамках позову України до Міжнародного трибуналу ООН щодо звільнення українських суден та полонених моряків.

"Але факт проведення чи не проведення цих консультацій вже не впливає на процесуальні дії", - повідомила Зеркаль.

За її словами, згідно з правилами Конвенції ООН з морського права, Україна повідомила Росію про початок обов’язкового арбітражного провадження в ITLOS після "кількох місяців зусиль, спрямованих на забезпечення звільнення своїх військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів".

МЗС використало усі «дипломатичні засоби впливу» і одночасно «ми готували всі матеріали, викладені у нашому позові, щоб процес був інтенсивним», - підкреслила Зеркаль.

Вона наголосила, що «зібрані докази абсолютно підтверджують правоту України".

Читайте також: Звернення до Міжнародного трибуналу лише видима частина роботи — Зеркаль

Як повідомляв Укрінформ, Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права, щоб примусити Росію звільнити полонених українськиї моряків.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них дістали поранення.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони знаходяться в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками згідно з Женевською конвенцією про військовополонених.

17 квітня, в середу, в Лефортовському районному суді Москви пройдуть судові засідання щодо продовження термінів тримання під вартою 24 військовополонених українських моряків, три "четвірки" розглянуть до обіду, три - після.

Для участі в судових засіданнях до Москви прибула Уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова. За її словами, в посольстві України у Москві за участю родичів військовополонених і консульських працівників відбулася організаційна зустріч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-