Росія намагається через фінансовий шантаж зменшити роль ПАРЄ - Ар'єв

Росія намагається через фінансовий шантаж зменшити роль ПАРЄ - Ар'єв

Укрінформ
У Парламентській асамблеї Ради Європи пропонують зменшити власні повноваження і незалежність в інтересах бажань Росії.

Про це заявив голова делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимир Ар'єв під час дебатів про резолюцію, через яку проросійське лобі намагається зняти санкції та повернути російську делегацію до Асамблеї, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Багато колег намагалися переконати мене підтримати цю доповідь, адже вона не про Російську Федерацію. І назва цієї доповіді є "Роль і місія Парламентської асамблеї: головні виклики майбутнього". Але зараз я хочу побачити – у чому цинізм? У назві доповіді, чи у дійсних намірах?» - зауважив Ар'єв.

Він додав, що нині «слон у цій кімнаті», маючи на увазі Росію у Раді Європі та ПАРЄ, намагається через фінансовий шантаж зменшити роль Парламентської асамблеї.

Народний депутат також нагадав, що всі попередні спроби повернути РФ до Асамблеї зазнавали невдачі.

«Нині ми бачимо наступну спробу. Перша редакція доповіді передбачала значне зменшення незалежності Асамблеї у питаннях уведення санкцій, процедури моніторингу. Це вперше, коли ми говоримо про важливість парламентаризму, але дехто пропонує нашими ж руками обмежити нашу незалежність і повноваження», - звернувся Ар'єв до колег у ПАРЄ.

Раніше народний депутат повідомив журналістам, що українська делегація голосуватиме проти цієї резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ у середу проводить за терміновою процедурою дебати з обговорення доповіді, ухвалення якої має на меті спростити процедуру зняття санкцій з російської делегації в Асамблеї.

Впливовим прибічником скасування санкцій проти російської делегації у ПАРЄ є генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. У своєму звіті про діяльність генсек РЄ пропонує черговий сценарій з повернення Росії до ПАРЄ, яка вже декілька років не заявляє свою делегацію до Асамблеї та не платить внески до бюджету РЄ через санкції, уведені у 2014 році після початку військової агресії проти України та порушення Москвою статуту і принципів Ради Європи та міжнародного права загалом.

Наприкінці травня Комітет міністрів Ради Європи розгляне питання про можливе позбавлення Росії репрезентативних прав в організації через несплату упродовж двох років членських внесків. На сьогодні борг РФ перед Радою Європи становить 32 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-