"Повернення" росіян у ПАРЄ: Україна боротиметься за ключову правку до резолюції

Укрінформ
Усі країни мають рівні права і обов'язки в Раді Європи і Парламентській асамблеї РЄ, відтак ставлення до Росії не повинно оцінюватися з позиції "спеціального" діалогу.

Про це заявила українським журналістам представник делегації Верховної Ради України у ПАРЄ народний депутат Олена Сотник, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

"Є одна ключова правка. Ми за неї будемо боротися. Вона стосується, у першу чергу, зняття всіх формулювань щодо Російської Федерації, необхідності з нею "прекрасною" вести якийсь там спеціальний діалог, щоб вона не пішла з Ради Європи", - прокоментувала народний депутат поправку до проекту резолюції, через ухвалення якої проросійське лобі намагається створити можливість для знання санкцій та повернення російської делегації до ПАРЄ.

Сотник наголосила, що діалог необхідно вести з будь-якою країною.

Народний депутат зазначила, що цю поправку її авторства від української делегації підтримують багато депутатів у Асамблеї.

Читайте також: Логвинський хоче знати, хто в Європі "замовив" повернення РФ до ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ у середу проведе за терміновою процедурою дебати з обговорення доповіді, ухвалення якої має на меті спростити процедуру знаття санкцій з російської делегації в Асамблеї.

Впливовим прибічником скасування санкцій проти російської делегації у ПАРЄ є генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. У своєму звіті про діяльність генсек РЄ пропонує черговий сценарій з повернення Росії до ПАРЄ, яка вже декілька років не заявляє свою делегацію до Асамблеї та не платить внески до бюджету РЄ через санкції, уведені в 2014 році після початку військової агресії проти України та порушення Москвою статуту і принципів Ради Європи та міжнародного права загалом. Наприкінці травня Комітет міністрів Ради Європи розгляне питання про можливе позбавлення Росії репрезентативних прав в організації через несплату упродовж двох років членських внесків. На сьогодні борг РФ перед Радою Європи становить 32 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-