Посол України прокоментував плани екс-журналістів RT знімати фільм про катастрофу МН17

Посол України прокоментував плани екс-журналістів RT знімати фільм про катастрофу МН17

Укрінформ
Розпочаті Нідерландами та Австралією консультації з Росією щодо відповідальності останньої за збиття літака рейсу МН17 мають дуже важливе значення для України.

Про це сказав посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Для України, яка після тривалих безрезультатних консультацій з РФ щодо порушення нею Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та конвенції про заборону расової дискримінації розпочала відповідні провадження у Міжнародному суді ООН, ініційований Нідерландами та Австралією процес має дуже важливе значення. Яку б правову основу ці країни не обрали для переслідування РФ, це посилить шанси забезпечити правосуддя та справедливу компенсацію жертвам трагедії”, - сказав Ченцов.

Він також наголосив, що “той факт, що консультації відбулися, свідчить принаймні про те, що РФ серйозно сприймає ризик звернення Нідерландів та Австралії до міжнародних юрисдикційних органів з метою врегулювання питання відповідальності Росії як держави за збиття літака, в тому числі компенсації матеріальних збитків”.

Водночас, на думку посла, щодо МН17 відбудеться ще не один раунд консультацій до того моменту, коли сторони або досягнуть домовленостей, “або, що більш імовірно, Нідерланди та Австралія переведуть справу у судову площину”.

Дипломат також прокоментував інформацію про ініціативу журналістів зняти документальний фільм з нагоди п’ятих роковин катастрофи МН17, причому гроші на зйомки вирішили зібрати у нестандартний спосіб - через краудфаундінг. Свою ініціативу журналісти пояснили потребою встановити правду на тлі дуже тривалого, на їхню думку, розслідування.

“Тема МН17 є дуже чутливою для нідерландців і я б нікому не радив грати на цих почуттях. Наскільки мені відомо із спілкування з членами сімей загиблих, існує високий рівень довіри до результатів розслідування, що здійснюється Спільною слідчою групою (JIT). Так, звичайно, в суспільстві є величезний запит, щоб суд над особами, причетними до збиття літака, розпочався якнайшвидше, але є й розуміння, що процес має бути ретельно підготовлений”, - зазначив Ченцов.

“Що стосується ініціативи журналістів, то лише той факт, що одна з ініціаторів проекту донедавна працювала на каналі RT і “прославилися” контроверсійними сюжетами на тему МН17, викликає сумніви щодо її неупередженості”, - додав дипломат.

За його словами, наразі не так багато бажаючих підтримати проект фінансово, “але не слід виключати, що раптом такі благодійники з’являться, і не обов’язково з місцевою пропискою. Тому хочеться сподіватися, що нідерландська влада приділятиме прискіпливу увагу походженню таких контрибуцій”.

Читайте також: Родина загиблого в катастрофі МН17 американця позивається до Сбербанку і ВТБ

Як повідомлялося, Нідерланди й Австралія наприкінці березня 2019 року розпочали переговори з Росією про юридичну відповідальність за трагедію рейсу МН17.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту лайнера знаходилися 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна спільна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 було збито зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, яка дислокується в Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у відповідальності за знищення малайзійського пасажирського літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-