На Банковій назвали закон, без якого не завершиться судова реформа

На Банковій назвали закон, без якого не завершиться судова реформа

Укрінформ
В Україні в рамках продовження судової реформи необхідно ухвалити закон "Про адвокатуру", який закладає нові погляди на адвоката в судовому процесі.

Про це сказав керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України, секретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський під час виступу на щорічній конференції Регіональних рад з питань реформи правосуддя (РРРП), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як я вже сказав, вона (судова реформа - ред.) ще не закінчилася. Нам ще треба буде ухвалити закон про адвокатуру, який закладає нові засади управління системою адвокатури і забезпечує її незалежність, некорпоратизацію, нові погляди на особу адвоката в процесі", - сказав Красовський.

Окрім того, додав він, що необхідно думати про правову освіту, "бо це базовий рівень того, як потім юристи в трикутнику "суддя-прокурор-адвокат" будуть якраз досягати того, що ми називаємо ціллю правосуддя - справедливість".

"Запит на справедливість є найбільшим у нашій країні", - наголосив Красовський.

Читайте також: Мінгареллі сказав, чому в Україні "буксує" судова реформа

Він нагадав, що впродовж останніх років були розроблені необхідні законодавчі акти для впровадження конкретних кроків судової реформи. "Я говорю про закон "Про судоустрій та статус суддів", про закон " Про Вищу раду правосуддя", також про процесуальні кодекси... Тобто, відбулися певні великі зміни, але вони відбулися на базі, як багато хто каже, тектонічних зсувів, які були у 2016 році після конституційної реформи", - сказав Красовський.

Водночас він наголосив, що "конституційна реформа на базі європейських стандартів заклала на багато років новий погляд, новий зміст системи правосуддя".

"Реформа ще не закінчилася, вона продовжується, але завдячуючи тому, що на початку було зібрано представників певних кіл, представників професійного середовища, громадського суспільства, вдалося досягти певної кооперації в досягненні ідей, закладених у стратегію реформування", - зазначив Красовський.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко у вересні 2018 року вніс на розгляд Верховної Ради законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (№9055), у якому пропонується розширити професійні права адвокатів та закріпити додаткові гарантії адвокатської діяльності.

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя схвалив цей законопроект та рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні.

Спецпредставник генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя 14 грудня заявив, що президентський законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (№9055) відповідає вимогам Європейського Союзу.

Експерт Ради Європи Ритіс Якубаускас, який аналізував законопроект №9055 на предмет відповідності стандартам РЄ, зазначив, що "положення цього законопроекту в цілому відповідають стандартам Ради Європи щодо регулювання та захисту професії адвоката, а за окремими напрямами забезпечують навіть більший, аніж вимагають стандарти, захист адвокатів у здійсненні ними своїх професійних обов’язків, у саморегулюванні та самоврядуванні своєї спільноти".

Рада директорів Американської торговельної палати в Україні також звернулася до народних депутатів з листом на підтримку позитивних та прогресивних положень законопроекту №9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-