Політв'язні замість 25 росіян: Україна підготувала звернення до ОБСЄ та Росії

Політв'язні замість 25 росіян: Україна підготувала звернення до ОБСЄ та Росії

Укрінформ
Українська сторона у ТКГ підготувала звернення до представників ОБСЄ та РФ щодо визначення дати передачі 25 засуджених росіян в обмін на українських політв'язнів.

Про це у Facebook повідомила перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

"Провели коротку нараду з представником України в ТКГ Євгеном Марчуком. За результатами підготували звернення на представників ОБСЄ і РФ в ТКГ і гуманітарній групі з вимогою поставити першим питанням 27 березня, під час засідання групи , визначення дати негайної передачі РФ 25 росіян, засуджених в Україні, в обмін на політв‘язнів Кремля", - йдеться у повідомленні.

Геращенко уточнила, що сьогодні російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що вона не має офіційного мандату займатися питанням обмінів і звільнень, й що цим має займатися контактна група в Мінську.

Читайте також: З окупованого Донбасу передали 60 засуджених - Денісова

"В той же час в Мінську представники РФ котрий рік "валяють ваньку" і відмовляться обговорювати питання звільнення росіян в обмін на українців по формулі 25/25, наполягаючи, що це "питання омбудсменів". На жаль, цій позиції підігріють і деякі представники ОБСЄ, намагаючись перекласти відповідальність на омбудсменів", - обурилась Геращенко. Вона наголосила, що нове звернення є вже 16-м за 16 місяців до Росії з вимогою проведення обміну.

"Також маю зазначити, що в списку 25 росіян, яких ми готові передати, ті , хто офіційно звернувся до Путіна з проханням забрати їх на родіну. Прізвище Вишинського ніколи не згадувалося в Мінську ні росіянами, ні їх маріонетками з ОРДЛО. Також він сам не передав заяв з проханням про можливу передачу його РФ в обмін на українців", - додала Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, 20 березня Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду розпочав розгляд касаційної скарги захисту керівника "РИА Новости-Украина" Вишинського на рішення суду про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

До Києва на суд прибула російський омбудсмен Москалькова. Вона заявила, що проти того, аби Вишинського розглядали як суб’єкт для обміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-