Рада продовжить розглядати мовний законопроект

Рада продовжить розглядати мовний законопроект

Укрінформ
Верховна Рада 14 березня планує продовжити розгляд у другому читанні законопроекту 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це йдеться у порядку денному сесії, опублікованому на сайті парламенту.

Протягом попередніх двох днів депутати розглянули близько 13% поправок. У четвер розгляд "мовного" законопроекту розпочнеться з 272-ї поправки. У першому читанні Рада ухвалила документ 4 жовтня 2018 року.

Підготовка "мовного" законопроекту до другого читання тривала близько чотирьох місяців. За цей час комітет ВР з питань культури та духовності опрацював 2082 поправки, які надійшли від народних депутатів. Документом пропонується, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови. У друге читання проекту закону парламентарії ввійшли 28 лютого. Голова ВР Андрій Парубій прогнозував, що розгляд поправок може тривати близько тижня.

Читайте також: У комітеті ВР пояснили, чому “завернули” законопроекти про незаконне збагачення

Пленарного четверга у ВР також заплановано засідання двох тимчасових слідчих комісій, які відбудуться у перерві між ранковим і вечірніми пленарними засіданнями. Так, на ТСК для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів запрошені генеральний прокурор Юрій Луценко, голова Служби безпеки України Василь Грицак і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За їхньої участі парламентарії планують обговорити результати розслідування у справі активістки Катерини Гандзюк, яку 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні, внаслідок чого вона померла 4 листопада. Розгляд цього питання відбуватиметься у закритому режимі.

Водночас у Раді пройде й засідання ТСК для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних силах України та підриву обороноздатності держави. Напередодні голова комісії Іван Вінник повідомив про те, що 14 березня буде обговорюватись інформація щодо продажу бойових літаків МіГ-29 за часів головування в уряді Юлії Тимошенко. До участі в засіданні ТСК запрошені колишні міністри оборони 2007-2010 років Юрій Єхануров і Валерій Іващенко та екс-начальник Генштабу Іван Свида.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-