Росія знову зриває засідання у Мінську — Геращенко

Росія знову зриває засідання у Мінську — Геращенко

Укрінформ
Росія вчергове зриває роботу вже 104-го засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі та намагається нав‘язати Києву умову прямого діалогу з окупованими РФ Донецьком і Луганськом.

Про це заявила представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці Facebook.

“РФ знову свідомо зриває роботу гуманітарної групи заявами, що Росія начебто не є учасником і стороною конфлікту на Донбасі, що «нас там нет» і намагається нав‘язати Києву умову прямого діалогу з окупованими РФ Донецьком і Луганськом. Шантажу України НЕ БУДЕ!”, - наголосила Геращенко.

Вона озвучила п'ять пунктів, яких дотримуються українські переговорники, та підкреслила, що ці вимоги повністю відповідають Мінським угодам.

“Перше. Ми наголошуємо на тристоронньому форматі мінських груп - Україна - РФ - ОБСЄ. Друге. Ми вимагаємо від РФ виконання мінських угод, в першу чергу безпекового і гуманітарного блоку, ми очікуємо активної роботи росіян в групах, а не “валяння ваньки” і вигляду, що вони не несуть жодної відповідальність за гуманітарну катастрофу на Донбасі і незаконне утримання політв‘язнів, військовополонених моряків і заручників на Донбасі”, - зазначає народний депутат.

Читайте також: МЗС направило місії ОБСЄ ноту щодо порушення окупантами "тиші"

У третьому пункті Геращенко наголошує, що ніякого прямого діалогу Києва з маріонетками Кремля не буде, а Україна очікує від Росії відповіді на свої пропозиції обміну політв‘язнів Кремля на засуджених в Україні росіян, а також розблокування процесу звільнення заручників з окупованого Донбасу, де все вирішує ФСБ, а не маріонетки Кремля.

У наступному пункті представник в ТКГ зазначає, що українська сторона наполягає на тому, що будь-яка спроба використовувати в документації чи дискусіях мінських груп термінологію, яка не відповідає мінським угодам, - неприпустима. “Ми не приймаємо жодних паперів з абревіатурами "лнр", "днр", в Мінських угодах чітко визначено, що Донецьк і Луганськ - це окремі території України”, - наголосила політик.

Як зазначається в п'ятому пункті, Російська Федерація не лише систематично зриває роботу групи, а й в цинічно блокує процес звільнення заручників і політв‘язнів.

Вона нагадала, що на 15 пропозицій, які надіслала українська сторона, на сьогодні немає жодної відповіді. “РФ відмовилася від своїх громадян, ОРДЛО не підтверджує нам інформацію про десятки заручників. ОРДЛО включає громадян РФ в свої списки, стверджуючи, що це «ополченци рєспублік», яких не визнає й сама Російська Федерація”, - підкреслила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-