Кабмін пропонує три моделі вивчення української для нацменшин

Кабмін пропонує три моделі вивчення української для нацменшин

Укрінформ
Кабінет міністрів затвердив зміни до закону про повну середню загальну освіту, які передбачають три моделі вивчення державної мови дітьми з національних меншин.

Про особливості цих змін на засіданні уряду розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перша модель передбачена для корінних народів України, що проживають у мовному середовищі своєї мови, а також державної мови, і не мають держави, яка б цю мову захищала і розвивала. Таким народом в першу чергу є кримські татари і саме для них перша модель передбачає навчання мовою корінного народу поряд з ґрунтовним вивченням української мови і частини предметів українською мовою",- розповіла Гриневич.

Вона зазначила, що друга модель для шкіл з мовою навчання національних меншин , мова яких належить до мов країн Європейського Союзу.

Читайте також: МЗС — угорському політику: “освітній закон” пройшов експертизу Венеціанської комісії

"Залежно від мовної групи і середовища проживання використання цієї моделі може дещо відрізнятися, але основні принципи такі: материнською мовою поряд з вивченням державної діти навчатимуться у початковій школі, у 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатися українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб в 9 класі досягти позначки не менше 40% навчального часу державною мовою, з 10 класу - не менше 60% річного обсягу навчального часу має читатися державною мовою", - сказала міністр.

Гриневич зауважила, що третя модель працюватиме для решти національних громад України, вона стосується тих, чия мова належить до однієї з українською мовної сім'ї, а також тих, що проживають переважно в середовищі власної мови.

"Там початкова школа буде здійснюватися рідною мовою поряд з вивченням української. Діти до завершення початкової школи вже мають володіти українською мовою і з 5 класу буде не менше 80% навчального часу державною мовою",- розповіла міністр.

Ці зміни, за її словами, потрібні, адже ситуація з вивченням державної мови дітьми з національних меншин набула критичного стану. Гриневич нагадала, що торік більшість випускників шкіл в Берегівському районі з угорською мовою навчання не змогли подолати поріг склав\несклав ЗНО з української мови. Законопроект буде внесено на розгляд Верховної Ради, додала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-