Росія має негайно звільнити українських моряків — Волкер

Росія має негайно звільнити українських моряків — Волкер

Фото
Укрінформ
Російська Федерація повинна негайно звільнити українських моряків, захоплених під час атаки в Чорному морі. Через певну комунікацію також треба забезпечити, щоб кораблі України могли безперешкодно проходити через Керченську протоку.

Про це сьогодні заявив в Одеському порту спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішній візит до Одеси є ознакою нашої відданості справі безпеки, якої потребує України. Корабель Donald Cook прибув до Одеського порту на запрошення Уряд України. Це теж ознака поваги до суверенітету України і підтримка суверенітету. Ми вдячні за запрошення, і я хотів би висловити сподівання, що сусіди України покажуть таку ж повагу до територіальної цілісності України. І військова присутність будь-кого тут, в Україні, буде тільки на запрошення уряду України", - заявив Волкер.

Прес-конференція Курта Волкера у есмінця Дональд Кук / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінформ

Він також наголосив на рішучій підтримці України від американського народу. "У цьому полягає позиція президента Трампа, держсекретаря Помпео, виконувача обов'язків міністра оборони та інших високопосадовців США", - сказав Волкер.

За словами спецпредставника Державного департаменту США, має бути забезпечено мирне проходження українських кораблів через Керченську протоку, а також РФ повинна негайно звільнити українських моряків, захоплених у ході атаки РФ на загін кораблів України.

"Напад Росії на військові українські кораблі - це незаконний акт, і ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків. Ми хочемо і прагнемо, щоб таких інцидентів у майбутньому не траплялось. Через певну комунікацію треба забезпечити, щоб у мирний спосіб кораблі могли проходити через Керченську протоку і прямувати до портів в Азовському морі", - акцентував Волкер.

Таку позицію висловлюють і партнери в Євросоюзі, деякі високопосадовці сьогодні теж прибули до Одеси. Зокрема, заступник генерального секретаря Європейської Ради Жан-Крістоф Більярд, цивільний заступник головнокомандувача Об'єднаних сил США в Європі Філіп Рікер, посол США в Євросоюзі Гордон Саундленд, віце-прем'єр-міністр Румунії Ані Бірхал, постійний представник Польщі в Євросоюзі Анджей Садос, представник офісу посла ЄС в Україні Яні Тавіаланті.

Читайте також: Волкер в Одесі подякував ВМС США за підтримку України

Представники країн ЄС побували на борту ракетного есмінця Donald Cook, де ознайомилися з бойовою спроможністю корабля, що перебуватиме в порту Одеси 3 дні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-