Дипломат пояснив, як діяти Україні на тлі зближення Туреччини з РФ

Дипломат пояснив, як діяти Україні на тлі зближення Туреччини з РФ

Укрінформ
Україна з огляду на швидке зближення Туреччини з Росією має так будувати свою зовнішню політику, щоб зберегти позитивний для нас у політичному плані нейтралітет цієї чорноморської країни.

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний посол України, директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС Сергій Корсунський на презентації центром "Нова Європа" результатів дослідження щодо впливу та інтересів третіх сил (Китаю, Ірану, Ізраїлю та інших) у Східній Європі в цілому та Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Особисто я стурбований, дивлячись, як зближуються Туреччина і Росія. Про це не треба нічого вигадувати, це офіційна інформація... Так, кількість наших туристів (до Туреччини - ред.) зростає, але російських теж зростає, і теж дуже швидко. Наша торгівля з Туреччиною зростає, але з Росією зростає ще швидше, вона дає замовлення на будівництво десятки мільярдів. ... На жаль, на сьогодні буде побудований "Турецький потік", який забере з українського транзиту 32 млрд кубів, будується і буде побудована (за російським проектом - ред.) атомна станція "Аккую" ... Такі проекти прив'язують країни одна до одної на десятиліття", - сказав Корсунський.

За його словами, Україна не може цього не враховувати, тому виникають певні питання стосовно того, як будувати подальші відносини з Туреччиною.

Дипломат акцентував, що ця країна є надзвичайно важливою для України, бо вона контролює Босфор.

"Азов, який нам зараз фактично закрили і створюють нескінченні проблеми, - це біда, а Чорне море - це велика біда, адже порт Одеси та інші чорноморські порти України - це наша торгівля, наша безпека... Нам треба, щоб Туреччина дотримувалася принаймні нейтралітету, позитивного для нас у політичному плані, при тому, що вона абсолютно не проти цього, і вона налаштовна на розвиток економічних відносин", - зазначив Корсунський.

Читайте також: Чи допоможе Туреччина звільнити українських моряків? А закрити Босфор для Росії?

На його переконання, Україна має шукати нові шляхи і новий порядок денний з тією новою Туреччиною, яка виникла після реформи, тобто зміни з парламентсько-президентської республіки на чисто президентську, з надзвичайними повноваженнями виконавчої влади в руках глави держави.

"Ми цінуємо позицію Туреччини стосовно Криму і стосовно татар. Ми цінуємо те, що у нас продовжується активний діалог. Тим не менше, з моєї точки зору, ми маємо чітко усвідомлювати, що час закоханих у зовнішній політиці минув, настав час прагматичного інтересу один до одного і паралельних курсів, коли нічого не заважає, з одного боку, торгувати, з іншого - враховувати політичні пріоритети, від яких жодна країна не є вільною. Так само інші держави враховують наші зовнішньополітичні пріоритети, зокрема ставлення до Росії, коли з нами співробітничають", - зазначив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-