Посол України в США: Очікуємо ближчим часом нових санкцій проти Росії

Посол України в США: Очікуємо ближчим часом нових санкцій проти Росії

Ексклюзив
Укрінформ
Американська влада у взаємодії з європейськими союзниками готує новий пакет санкцій проти Росії, пов'язаний з її агресією в Чорному та Азовському морях, оголошення якого очікується вже ближчим часом.

Про це більш докладно розповів у коментарі Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

"Ми очікуємо ближчим часом ряду рішень (з боку адміністрації США – ред.), зокрема, збільшення тиску санкцій на Росію у зв'язку з її агресією, атакою в Керченській протоці", - зауважив дипломат.

Він зазначив, що реакція американської сторони, зокрема в Конгресі США, на загострення з боку Росії в морському просторі вже була висловлена на законодавчому рівні.

"Ми бачили, що (14 лютого – ред.) в Сенаті була прийнята резолюція щодо вшанування 5-ї річниці Революції Гідності і Героїв Небесної Сотні. В документі Сенат також дуже чітко засудив атаку проти українських кораблів і моряків, які зараз утримуються в російському полоні. Але я думаю, далі будуть ще спільні рішення європейців і американців щодо підсилення санкційного тиску на Росію", - підкреслив Чалий.

Читайте також: Єлісєєв каже, що робота із посилення "азовських" санкцій триватиме

Також він звернув увагу на одночасне посилення з боку США підтримки оборонних можливостей України, а також реалізації реформ у нашій країні.

"Останніми днями відбулося кілька важливих рішень американських законодавців на підтримку України. Президент США підписав Закон про бюджет – 2019, який був прийнятий Конгресом, і в ньому є частина про допомогу Україні – як військово-технічної допомоги, так і допомоги реформам", - зауважив дипломат.

Загалом, якщо враховувати також схвалені раніше рішення, Україна може розраховувати на американську допомогу в сумі понад $700 млн у 2019 році, підкреслив Чалий. При цьому, була збільшена підтримка до $125 млн по лінії Державного департаменту США, додані кошти на підтримку реформ, виконані умови українською стороною для отримання другої частини допомоги через Пентагон.

"Це є свідченням тому, що виконання Україною реформ, зокрема, в секторі безпеки та оборони, визнається американською стороною", - зауважив посол.

Читайте також: Клімкін уже знає, кого торкнуться нові санкції Євросоюзу

Водночас, за його словами, кожна сума – це велика робота. "Все має бути чітко обґрунтовано для американців, що це піде на посилення можливостей України, і що американський платник податків так само отримає результат і зміцнення безпеки у світі", - пояснив Чалий. Тому, підкреслив він, подальша допомога з боку США залежить від успіхів реформування в Україні.

Чалий зауважив, що американська допомога – це також політичний сигнал підтримки України з боку Сполучених Штатів. "Тому ті слова, які прозвучали під час зустрічі Президента України Петра Порошенка з віце-президентом США Майклом Пенсом у Мюнхені про те, що "Америка – з Україною", це слова, за якими стоїть серйозна оцінка ситуації", - підкреслив посол України в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-