РФ скликає Радбез ООН щодо Мінських угод - Україна називає це

РФ скликає Радбез ООН щодо Мінських угод - Україна називає це "димовою завісою"

Ексклюзив
Укрінформ
Росія ініціювала скликання 12 лютого засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Україні під приводом четвертої річниці підписання Мінських угод, проте її справжня мета - відволікти увагу від спеціального засідання 20 лютого, присвяченого п’ятій річниці агресії проти України.

Про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко в коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

"Нам відомо, що Російська Федерація звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати 12 лютого засідання Радбезу щодо ситуації в Україні. Задекларований привід – четверта річниця підписання Мінських домовленостей", - розповів дипломат.

Ніколенко додав, що російська ініціатива є черговою "димовою завісою", що має на меті відволікти увагу держав-членів ООН від першого комплексного обговорення російської агресії проти України на спеціальному засіданні Генеральної Асамблеї ООН 20 лютого, присвяченому 5-й річниці початку конфлікту.

"Якщо російська сторона так палко переймається Мінськими домовленостями, то чому досі не виконала жодного із пунктів цих документів? Чому російська делегація в ООН не скликала засідання Радбезу, коли підтримувані нею маріонетки сотні разів порушували режими припинення вогню, обстрілювали житлові квартали Маріуполя, Пісків чи Авдіївки, або її бандитські формування блокували роботу спостерігачів ОБСЄ, в тому числі шляхом знищення БПЛА моніторингової місії?" - наголосив він.

На думку українського дипломата, у конструктивну роль Росії у вирішенні ініційованого нею ж збройного конфлікту проти України в ООН не вірить ніхто, тому скликання цього засідання Ради Безпеки видається особливо цинічним.

Ніколенко додав, що Україна використає цю подію, аби привернути увагу до реальної ситуації на Донбасі.

Читайте також: Український дипломат пояснив, чому "ракетна" резолюція Росії провалилася в ООН

"Натомість, під час засідання Україна разом з партнерами доведе до відома міжнародної спільноти актуальну інформацію про ситуацію на сході України. Як ми бачимо, останніми днями підтримувані Кремлем сили багаторазово обстрілювали позиції українських військових на Донбасі, в тому числі із забороненого Мінськими домовленостями озброєння", - зазначив дипломат.

Він звернув увагу на те, що вибір росіянами дати не випадковий ще й тому, що на 12 лютого в ООН також запланована презентація Плану гуманітарного реагування для України на 2019 рік. В Організації задекларували потребу в 163 млн дол. США для надання допомоги 2,3 мільйона українців, що постраждали внаслідок російської агресії.

"Гуманітарний вимір є однією із сфер, де консолідація міжнародних зусиль нині є найбільш актуальною", - пояснив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-