Рада закріпила в Конституції курс на ЄС і НАТО

Рада закріпила в Конституції курс на ЄС і НАТО

Фото
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)", ініційований Президентом.

За відповідне рішення проголосували 334 народні депутати за мінімально необхідних 300, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед голосуванням у Верховній Раді виступив Президент Петро Порошенко.

Цим документом вносяться зміни до Конституції України, якими закріплюється незворотність стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Голосування за зміни до Конституції у ВР/ Фото Володимира Тарасова

Водночас, із Перехідних положень Конституції виключається пункт, який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Тепер у Преамбулі Конституції буде закріплено формулювання щодо європейської ідентичності українського народу і незворотності європейського та євроатлантичного курсу України.

Законом також до статті 102 Конституції додається формулювання: "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Водночас, Верховна Рада визначатиме засади реалізації, а уряд забезпечуватиме реалізацію стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО.

Читайте також: Порошенко виступив у Раді

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, 22 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції щодо курсу України на вступ у ЄС і НАТО. Законопроект підтримали 311 парламентаріїв.

Тоді ж Конституційний Суд дав позитивний висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту 9037 про внесення змін до Конституції України, які передбачають встановлення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства у ЄС і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-