Голова МЗС Чехії: Через агресію Кремля недовіра і ескалація - як за часів

Голова МЗС Чехії: Через агресію Кремля недовіра і ескалація - як за часів "холодної війни"

Укрінформ
Чехи повністю підтримують євроатлантичні прагнення України, але розуміють, що на цьому шляху ще багато чого треба зробити.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек.

«Загальновідомо, що Чеська Республіка ставиться з симпатією до євроатлантичних прагнень України та Грузії, в тому числі до перспектив членства в НАТО, підтримує ці прагнення», - сказав Петршічек.

Він водночас нагадав, що просування до членства в НАТО за сьогоднішніх обставин вимагає багато рішучості й терпіння і залишається довготривалим зусиллям, навіть з погляду його найпалкіших прихильників, таких як чехи.

Петршічек зазначив, що досягнення військово-технічної готовності є обов'язковою умовою для членства, і домашня робота в цьому питанні «ще не доведена до кінця». Друге – це політичні передумови та міркування в галузі безпеки.

Читайте також: Глава МЗС Чехії хоче на власні очі побачити Донбас та наслідки блокади Азова

«Росія зробила все можливе, щоб заперечити політичне право двох країн (України та Грузії) на вибір своєї системи безпеки, вона не вагалася вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), вторгатися, анексувати території, вести підривну діяльність, знищувати, дестабілізовувати як Грузію, так і Україну», - заявив Петршічек. Він наголосив, що всі нині стикаються з наслідками такої поведінки Кремля: євроатлантична безпека перебуває на найнижчій точці за чверть століття, недовіра і ескалація досягли висот часів "холодної війни".

Петршічек запевнив у підтримці України та Грузії з боку його країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-