Росія має направити військовополонених моряків до нейтральної країни — Денісова

Росія має направити військовополонених моряків до нейтральної країни — Денісова

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала глав дипломатичних представництв країн ЄС посилити тиск на російську владу з метою звільнення українських військовополонених моряків.

Відповідне звернення омбудсмен розмістила на своїй сторінці у Facebook.

"Закликаю країни ЄС посилити тиск на російську владу з метою дотримання нею норм міжнародного гуманітарного права. Наполягаю не лише на збереженні, а й на подальшому посиленні відповідних санкцій. Зокрема, я вимагаю від РФ направити поранених військовополонених до третьої (нейтральної) країни для надання їм кваліфікованої медичної допомоги. Це відповідало б положенням Женевської конвенції 1949 року", - написала вона.

Денісова також детально виклала інформацію щодо військовополонених моряків.

"Одним із головних питань залишається стан поранених моряків. Ані я, ані адвокати досі не отримали жодної підтвердженої медичними довідками офіційної інформації про те, які саме поранення було отримано, як здійснювалося лікування і як почуваються хлопці", - наголосила вона.

Так, зазначила Денісова, за інформацією адвоката Сергія Бадамшина, який особисто бачив захопленого українського моряка Василя Сороку 22 січня, той потребує негайної медичної допомоги.

"Функції руки не відновлено, пальці не згинаються, набряк не сходить, а у самій руці залишилися осколки", - відзначила омбудсмен.

Крім того, як додала Денісова, координатор групи адвокатів Микола Полозов має інформацію, що поранених Андрія Артеменко та Андрія Ейдера готують до перевезення з медичного блоку СІЗО "Матросская тишина" до СІЗО "Лефортово", де відсутні можливості для надання медичної допомоги, хоча їхнє лікування та реабілітація має тривати.

"Наполягаю на звільненні українських військовополонених моряків без будь-яких умов з боку РФ, зважаючи на основоположні принципи, які закладено у Женевській конвенції", - підсумувала у зверненні до європейських дипломатів омбудсмен.

Читайте також: Росія не дає родичам українських моряків дозволу на побачення - адвокат

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь, і 24 моряків.

Після прийняття підконтрольними Росії кримськими "судами" рішення про арешт захоплених у полон моряків їх перевезли до Москви.

Всі вони заявили слідству, що є військовополоненими.

15 і 16 січня Лефортовський суд Москви ухвалив продовжити на три місяці арешт полоненим морякам.

Згодом адвокати українців оскаржили ці рішення Лефортовського районного суду Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-