Росія не дає родичам українських моряків дозволу на побачення - адвокат

Росія не дає родичам українських моряків дозволу на побачення - адвокат

Керченська криза
Укрінформ
Родичам 24 українських військовополонених моряків, захоплених Росією у Керченській протоці, досі не дають дозволу на побачення.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов в ефірі телеканалу "Прямий".

"Родичів (військовополонених моряків - ред.) ще й досі не пустили, немає дозволу слідчих ні на телефонні розмови, ні на зустрічі. Єдиний шанс, за два місяці, побачити їх це був суд, і то їх пустили на 5 хвилин. Вони змогли здалеку подивитись", - сказав адвокат.

Крім того, Полозов поінформував, що немає жодного офіційного документа про те, чи надавалась полоненим морякам медична допомога.

"Що стосується медичної допомоги, то в нас є троє поранених. До цього часу Росія, два місяці пройшло, не дала ні одного офіційного документа, чи надавалась їм медична допомога, які ліки давали і головне, яка буде схема реабілітації. Якщо не проводити реабілітації, людина залишиться інвалідом. Той же Василь Сорока. І ще й досі у нас немає офіційних відомостей по їх стану здоров'я", - повідомив адвокат.

За його словами, моряків наразі намагаються переводити з лікарні СІЗО "Матроська тиша" в СІЗО "Лефортово", де лікарні немає.

"Фактично це означає, що вони будуть позбавлені права на отримання медичної допомоги. Але це вже злочин проти людяності. Звісно, наші адвокати направили всі необхідні запити, але російська влада не дає ніяких відповідей. І найближчим часом ми будемо оскаржувати бездіяльність російської влади", - пообіцяв Полозов, додавши, що оскарження бездіяльності російської влади потребує часу.

"Поки ми оскаржуємо, поки ми подаємо в суди - поранені лишаються без медичної допомоги. Що стосується інших моряків - наші адвокати за графіком відвідувань, в інший час туди зайти неможливо, відвідують їх. Сьогодні як мінімум двох моряків відвідали, вчора трьох моряків. Тобто, всіх по черзі відвідуємо, ми отримуємо фактично в режимі реального часу інформацію про стан їх здоров'я, про їх потреби. Передаємо інформацію про потреби волонтерам і, звісно, інформацію передаємо українській владі", - додав адвокат.

Читайте також: ПАРЄ вимагає від Росії звільнити захоплених українських моряків — проект резолюції

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь, і 24 моряків.

Після прийняття підконтрольними Росії кримськими "судами" рішення про арешт захоплених у полон моряків їх перевезли до Москви.

Всі вони заявили слідству, що є військовополоненими.

15 і 16 січня Лефортовський суд Москви ухвалив продовжити на три місяці арешт полоненим морякам.

Згодом адвокати українців оскаржили ці рішення Лефортовського районного суду Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-