Боротьба за наших моряків має бути настільки ж потужною, як їхня відданість Україні

Боротьба за наших моряків має бути настільки ж потужною, як їхня відданість Україні

Аналітика
Укрінформ
Сколихнувши світову спільноту, історія з нашими полоненими моряками може змусити Росію відійти від звичного сценарію...

Два дні поспіль, 15 та 16 січня, в Росії тривав суд над українськими військовополоненими моряками, де їм обирали запобіжний захід. Україна та захист наполягали на тому, що вони є військовополоненими, а значить до них має застосовуватися Женевська конвенція, а значить справу моряків слід передати до Московського військового гарнізонного суду. Росія ж брехливо перекрутила міжнародне право, відкидаючи Женевську конвенцію: мовляв через відсутність офіційно оголошеної війни між Росією та Україною і військовополонених не може бути, а отже справа проти них – звичайна, кримінальна.

Наші хлопці виступили єдиним фронтом: вони відмовлялися відповідати на запитання суддів, посилаючись на конвенцію про військовополонених. Таким чином, за словами Іллі Новікова, одного з адвокатів у справі моряків, українські військові «наочно заявили позицію захисту» про те, що всі вони є військовополоненими. Їх підтримали і дипломати з ЄС, США, Великобританії, Балтії, Польщі, Чехії, Швеції та Данії, які теж були присутні у судовому засіданні. Здається, що у зв’язку з цим з’явилася надія, що ситуація може змінитися на користь наших моряків, а Росія буде змушена відходити від своєї звичної практики зухвалого беззаконня. Наскільки виправдана така надія? Як зреагує міжнародна спільнота і чи складеться нова міжнародно-правова позиція у зв’язку з цим — Укрінформ запитав у експертів.

Богдан Яременко, керівник Фонду «Майдан закордонних справ», політолог:

Богдан Яременко
Богдан Яременко

"Це Україна має запропонувати нові методи впливу на Росію"

«Позиція тих країн, які не просто є друзями чи партнерами України, а демократичними правовими державами, цілком суголосна з позицією України. Абсолютно чітко і ЄС, і США зробили заяви ще з дня захоплення українських моряків про те, що їх вважають військовополоненими, що з ними має бути відповідне поводження і що вони мають бути повернені в Україну. Тут нічого не змінилося, а позиція Росії, яка грає визначену роль до кінця, не впливає на них.

З точки зору жорсткості реагування, готовності до якихось дій, то для міжнародної спільноти залишається більш важливим факт перешкоджання Росії свободі судноплавства — не тільки військовим суднам, а й комерційному судноплавству в Азовському морі. Для більшості країн світу, які є морськими державами і залежать від глобальної торгівлі, це є серйозним викликом і саме на це вони готові реагувати, вважаючи більшою проблемою. В той час як доля 24 людей, життю яких нічого не загрожує, є менш гострим питанням з погляду міжнародної спільноти, яка, можливо, робитиме якісь кроки, якщо українська дипломатія їх до цього підштовхуватиме. Тобто, заяви чи заклики до Росії, поки що далі не піде.

Це Україна має запропонувати нові методи впливу на Росію щодо порушення нею саме цих конвенцій (Женевської та конвенції ООН з морського права. - Ред). Позиція Росії є у правовому сенсі нікчемною, тому що війна по факту є, її немає де-юре, але згідно з Женевською конвенцією це не впливає на статус військовополонених, де-юре її може й не бути. Це були військовослужбовці у формі на військових кораблях під прапором України, тому вони є військовополоненими як військовослужбовці, які виконували свій обов’язок. Росія намагається викручувати право, але думаю без шансів на те, щоб це було визнано іншими країнами. А підштовхнути Росію виконувати норми міжнародного права можна тільки силою, якої у нас немає, а світ поки не готовий її застосовувати».

Павло Бульдович, кандидат політичних наук:

Павло Бульдович // Фото: facebook.com/pavlo.buldovych
Павло Бульдович // Фото: facebook.com/pavlo.buldovych

"Маємо готувати позов до Міжнародного кримінального суду"

“Безумовно Росія порушила і Женевську конвенцію, і конвенцію ООН з морського права, і всі існуючі норми міжнародного морського права. Але треба виходити, що це питання не стільки правового, скільки політичного порядку. І питання звільнення наших моряків, які перебувають у полоні Росії, виходить виключно із політичного порядку денного російського керівництва. Правові інструменти очевидно вже недієві, ми це бачимо і за становищем інших політв’язнів. Міжнародна спільнота, ключові світові гравці консолідовано підтримують нас, і на судовому засіданні були присутні дипломати з дев’яти ключових країн, які підтримали позицію захисту, але цього, на жаль, недостатньо.

У цьому контексті вирішальною є позиція президента США. Він скасував публічну зустріч з Путіним саме через Азовський інцидент, і ми пам’ятаємо його публічну заяву про те, що ця зустріч відбудеться лише після того, як Кремль звільнить українських моряків. Мені здається, що для Путіна ця зустріч є важливою передусім з репутаційної точки зору. Думаю, це саме той драйвер, який може зіграти нам на руку, над чим і має працювати українська дипломатія.

Яка дорожня карта із звільнення моряків? По-перше, збереження уваги дипломатичної спільноти, міжнародних організацій. Завдяки цій увазі Росія показово демонструє, зокрема, більш-менш нормальні умови їхнього утримання. І без тиску міжнародних організацій і прискіпливої уваги, думаю, такого лояльного утримання не було б. По-друге, варто пам’ятати, як Путін публічно заявляв, що про обмін українських моряків не буде й мови до винесення судового вироку. Тому наше завдання полягає у тому, щоб вирок був винесений не через рік, а максимально швидко. Це питання політичного впливу і максимального тиску на Кремль, передусім з боку США.

Ініціатива в руках України. Якщо ми говоримо про порушення Росією Женевської конвенції, то маємо готувати позов до Міжнародного кримінального суду. Позитивним був би прецедент рішення саме Кримінального суду за Женевською конвенцією, хоча це більш віддалене питання. Якщо такий прецедент буде, то для подальшого протистояння з Росією в Гаазькому трибуналі це буде цінним капіталом.

Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики:

Євген Магда
Євген Магда

"Добре, що є чітка правова позиція і що наші моряки в суді назвали себе військовополоненими"

«Я переконаний, що 25 листопада російська сторона робила все, щоб українські моряки відкрили вогонь, створивши привід до війни і, думаю, Росія мала план подальших дій. Але наші моряки цього не зробили і завдяки цьому нападу світ звернув увагу на ситуацію в Азовському морі і Росія вже не може діяти безкарно, як вона це робила раніше.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер вже говорив про те, що має бути консолідована євроатлантична позиція щодо запровадження нових санкцій чи посилення вже існуючих. Але США і Євросоюзу важко узгодити санкції проти Росії, тому що у них різні політичні інтереси і різний механізм запровадження санкцій. Але думаю, що Росія своєю поведінкою раз у раз штовхає навіть тих, хто дотримується поміркованої позиції, на запровадження таких санкцій.

Дуже добре, що є чітка правова позиція і що наші моряки в суді назвали себе військовополоненими. Але розраховувати, що світова спільнота зможе якось вплинути на цей процес, доволі складно, тому що в Росії задеклароване верховенство національного законодавства над міжнародним. Вони не вперше порушили норми міжнародного права, і думаю, робитимуть це далі.

Що нам залишається робити у цій ситуації? Використовувати канали спілкування з нашими саме як з військовополоненими, скажімо, Міжнародний Червоний хрест, і на всіх міжнародних зустрічах піднімати це питання, нагадувати, що українські моряки у полоні і є військовополоненими».

Петро Олещук, політолог:

Петро Олещук
Петро Олещук

"Росія вже вчинила чимало злочинів, і поки що за великим рахунком ні за що не була покарана"

«Поки що міжнародна реакція була поміркована. Чи зміниться міжнародно-правова ситуація? Багато чого буде залежати від дій Росії – як вона проводитиме суд, наскільки він затягнеться. Поки що говорити про якісь конкретні наслідки не доводиться, все обмежилося традиційним набором заяв про «глибоке занепокоєння», і не видно, щоб ситуація хоча б частково змінилася. Росія вже вчинила чимало злочинів, і поки що за великим рахунком ні за що не була покарана».

***

Отож, експерти не дають надто обнадійливих прогнозів на найближче майбутнє для наших моряків і на те, що міжнародно-правова ситуація у цьому питанні врешті зміниться. Але це лише означає, що боротьба за них зараз має бути як ніколи потужною — такою ж як їхня відданість Україні за російськими ґратами.

Юлія Горбань, Київ

Перше фото: hromadske.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-