США допоможуть Києву у питаннях безпеки на тлі порушення РФ “ракетного договору”

США допоможуть Києву у питаннях безпеки на тлі порушення РФ “ракетного договору”

Укрінформ
Порушення Росією положень Договору про обмеження ракет малої і середньої дальності (ДРСМД) зачіпає інтереси багатьох держав, і США намагаються вирішувати пов’язані з цим безпекові питання пліч-о-пліч із керівництвом України.

Про це під час прес-конференції у штаб-квартирі НАТО заявила заступник держсекретаря США з питань контролю над озброєнням та міжнародної безпеки Андреа Томпсон, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи не є постійні погрози РФ «негайним знищенням» на адресу України достатньою причиною для США та союзників по НАТО допомогти Києву в розбудові власних спроможностей протиракетної оборони.

«Як я наголошувала під час зустрічі з союзниками, це (порушення Росією ДРСМД - ред.) не лише європейська проблема, а глобальна проблема як для Альянсу, так і для його партнерів. На цьому етапі ми продовжуємо напружено працювати, щоб удосконалити систему обміну інформацією, зробити її більш змістовною та доступнішою, щоб наші партнери і союзники мали таку саму інформацію, яку маємо ми. Не варто зараз заглиблюватися в кроки, які можуть бути зроблені у сфері оборони. Україна є нашим ключовим партнером, і ми розглядаємо вирішення оборонних проблем пліч-о-пліч з вашими вищими керівниками», - зауважила Томпсон.

Читайте також: МЗС Німеччини закликає Росію зняти з озброєння “проблемну” ракету

Вона повідомила, що напередодні у Женеві відбулася її зустріч з заступником міністра закордонних справ РФ, яка не привела до значного результату в контексті повернення Росії до виконання вимог ДРМСД. Томпсон нагадала заяву держсекретаря США Майка Помпео, який оголосив про рішення США надати Росії 6 місяців для представлення переконливих доказів припинення програми випробування новітньої ракетної зброї. Цей час спливає, тож якщо Росія не повернеться до виконання ДРМСД у зазначений термін, США призупинять участь у цьому Договорі.

«Як я сказала російським представникам у Женеві, ви не можете одночасно мати ракету та ДРМСД, - ці речі є взаємовиключними», - підкреслила заступник секретаря США з питань з питань контролю над озброєнням та міжнародної безпеки.

Як відомо, ДРСМД підписали у 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняла сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, а також їх випробування і розгортання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-