Ієрархи МП готові перейти у ПЦУ, але бояться покарання - екзарх Даниїл

Ієрархи МП готові перейти у ПЦУ, але бояться покарання - екзарх Даниїл

Укрінформ
Екзарх Константинополя архієпископ Даниїл Памфільський провів зустріч із 18 ієрархами МП і вважає, що вони готові приєднатися до Православної церкви України, але бояться покарання та санкцій.

Таку думку він висловив в інтерв’ю ВВС Україна.

“Більшість з них були і, мені здається, по сьогодні готові зробити крок, щоб влитися в нову помісну українську православну церкву. Їхня найбільша пересторога була: що станеться з нами? Яке покарання, які санкції на нас будуть накладені? Те, що сталося з владиками Симеоном і Олександром зараз (УПЦ МП заборонила у священослужінні двох ієрархів, які взяли участь у об'єднавчому соборі та влилися до ПЦУ - ред.), - саме того вони боялися”, - сказав архієпископ Даниїл.

І попри те, додав він, що ми їм гарантували, що Константинополь захистить їх, не залишить з церковними санкціями, вони все одно хотіли побачити, коли цей процес дійде до кінця. “Томос буде, казали вони, - і тоді ми почнемо робити якісь радикальніші кроки з нашим духовенством”, - додав Даниїл.

Водночас він наголосив, що архієрей без свого духовенства і мирян не є повноцінним архієреєм. Їм потрібно було працювати з їхніми священиками, деканами, мирянами, щоб не створити якихось перешкод, які могли виникнути на місцях.

Читайте також: Екзарх Константинополя підтвердив, що ПЦУ може отримати патріархію

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. У неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томоса та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній. В Україні Томос вперше продемонстрували на святковій божественній літургії 7 січня у Софії Київській.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-