ЄС розглядає різні варіанти санкцій проти Росії за “керченську” агресію — Клімкін

ЄС розглядає різні варіанти санкцій проти Росії за “керченську” агресію — Клімкін

Укрінформ
У Євросоюзі розглядають різні варіанти покарання Росії за агресію проти України в Керченській протоці, однак, цей процес не буде швидким, оскільки потребує погодження всіх сторін.

Про це заявив на брифінгу в середу, 9 січня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Європейський Союз розглядає можливі заходи проти Росії (за агресію в Керченській протоці - Ред.) причому розглядаються як заходи на рівні всього Європейського союзу, так і національні заходи", - сказав Клімкін.

Він додав, що з національними заходами простіше, оскільки для цього не потрібні "всі формальні процедури погодження, які, ви знаєте, в Європейському Союзі тривають достатньо довго".

У цьому контексті Клімкін нагадав, що Литва запровадила національні санкції проти 20 росіян, відповідальних за захоплення українських моряків у Керченській протоці, і повідомив, що Україна "так само працює з деякими іншими країнами".

Водночас він акцентував, що повідомив колег з країн ЄС, що Україні не потрібні символічні санкції.

"Нам потрібно, щоб санкції проти Росії були саме дієвими. Там є різні ідеї, які сьогодні обговорюються, в тому числі стосовно додаткових санкцій щодо російських портів, російських суден, є часткові санкції. Тобто процес ще обговорюється. Він не буде дуже швидким, але краще він буде справжнім із справжніми санкціями ", - наголосив міністр.

За словами Клімкіна, щоб санкції були дієвими, вони мають бути погоджені з "нашими іншими друзями і партнерами".

"Саме цим ми зараз займаємося. Деякі можливі заходи будуть включені в інші пакети. Ми це теж знаємо, але про це я не можу говорити заздалегідь, перед тим, як наші партнери це оприлюднять", - зауважив міністр.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, Клімкін повідомив, що відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT партнери України розглядають як один з останніх заходів.

Читайте також: МЗС запрошує міжнародних партнерів на "суди" над військовополоненими моряками

"Але дуже важливо розуміти, що SWIFT - це не єдиний захід. Є ідеї щодо подальших санкцій щодо російських компаній, є ідеї щодо подальшого обмеження виходу Росії до фінансових ринків, є ідеї щодо подальших санкцій в енергетичній сфері. Тобто є речі, які за своїм впливом будуть аж ніяк не менші, ніж SWIFT. Тому не потрібно концентруватися тільки на цьому", - зазначив Клімкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-