Климпуш-Цинцадзе: ЄС і НАТО вважають українських моряків військовополоненими

Климпуш-Цинцадзе: ЄС і НАТО вважають українських моряків військовополоненими

Укрінформ
Україна та європейські партнери наполягають, що українські моряки є військовополоненими і мають бути звільнені відповідно до Женевських конвенцій.

Про це сказала віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час підсумкової прес-конференції в Кабінеті міністрів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна з першого дня, коли відбулася агресивна атака російських військово-морських сил проти українських кораблів у Азовському морі та коли були захоплені наші моряки, наголошувала на тому, що до них мають ставитися як до військовополонених, що до них мають застосовуватись Женевські конвенції і, відповідно, Росія не має права їх засуджувати за своїм внутрішнім законодавством і утримувати їх під вартою у такому вигляді, як вона це робить. Саме така позиція України співпадає з розумінням ЄС, НАТО, інших країн, тому що Україна у цьому випадку чітко покладається на міжнародне право. Важливо, що моряки визнали себе військовополоненими”, - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що важко сказати, "що вплине на Російську Федерацію" для звільнення українських моряків, бо РФ не демонструє готовності до переговорів у цьому напрямку.

"Разом з тим, усі наполягання наших партнерів базуються на тому, що це військовополонені і вони мають бути звільненні відповідно до Женевських конвенцій... Будемо продовжувати тиск на Російську Федерацію, щоб звільнити кожного військовополоненого і всіх політв'язнів", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Урядовець додала, що міжнародні партнери мали би ввести додаткові санкції проти Росії через дії в Азовському морі."Якщо залишити ці дії РФ тільки з політичною реакцією, то цього недостатньо, щоб Росія зрозуміла, що будь-які її дії мають юридичні та економічні наслідки. Тому ми запропонували, і Прем'єр-міністр, і Президент України, під час перебувань у Брюсселі у грудні, цілий перелік пропозицій, якими санкціями можливо зреагувати на дії Росії", - зауважила урядовець.

Вона пояснила, що введення будь-яких нових санкцій європейськими партнерами займає тривалий період для їх погодження.

Читайте також: Україна отримала оцінку НАТО, позитивнішу за всі попередні - Климпуш-Цинцадзе

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”, які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українських моряки були захоплені в полон, троє з них зазнали поранень.

Підконтрольний Росії “суд” в окупованому Криму арештував всіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу Росії, передбачає покарання - позбавлення волі до шести років). Всіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО.

Станом на 27 грудня всі 24 українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-